De senaste 30 åren har problemen med övervikt ökat dramatiskt världen över. I samma takt har konsumtionen av lightprodukter ökat då många använder dem som ett sätt hålla vikten under kontroll utan att behöva avstå från söta produkter.
Nu visar en ny studie från University of Texas att det ökade drickandet av lightläsk är direkt kopplat till bukfetma hos vuxna över 65, ett resultat som också visats hos yngre vuxna.
– Den här studien visar att lightläsk kanske inte är så oskyldigt som man hoppas och tänker, och att den kan vara kopplad till viktuppgång. Den faran finns, säger Niclas Abrahamsson, specialistläkare som forskar på övervikt vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Kan förändra metabolismen
Trots att en burk lightläsk ofta innehåller så lite som noll kalorier, kan man alltså ändå gå upp i vikt om man dricker det regelbundet. Även om orsakerna bakom detta fortfarande är relativt okända, menar läkare Niclas Abrahamsson att sötningsmedlen i läsken skulle kunna dra igång andra system som är ogynnsamma för kroppen och förändra metabolismen på ett negativt sätt.
– De här sötningsmedlen skulle exempelvis kunna dra upp aptiten eller öka insulinresistens, något som gör att man går upp i vikt utan att gå via den klassiska kalorivägen. Det måste vara sötningsmedlen i lightläsken som ligger bakom eftersom de är det enda artificiellt framställda som finns i någon mängd över huvud taget i läsken, säger han.
”Sötningsmedel behöver undersökas”
Det sötningsmedel som används i lightläsk är framför allt aspartam, ett helt konstgjort sötningsmedel som inte har någon motsvarighet i naturen. Enligt Livsmedelsverket är det säkert att använda som livsmedelstillsats och har undersökts noggrant i många olika studier.
Vad som däremot uppmärksammas är att de sötningsmedel som används i lightläsk kan påverka den normala bakteriefloran i tarmen, vilket i sin tur har visat sig höja glukosnivåerna i blodet och öka risken för diabetes. Livsmedelsverket har därför i höstas kontaktat den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet och påpekat att de bör göra en grundlig vetenskaplig utvärdering av sötningsmedlens effekt.
– Idag rekommenderas många att byta till lightprodukter för att hålla vikten, men egentligen vet vi för lite om dess effekter för att rekommendera dem, säger Niclas Abrahamsson.
Bäst att avstå helt
Enligt forskarna bakom studien ger resultaten anledning oroa sig över hur säkert det är att regelbundet dricka lightläsk. Det kan leda till bukfetma men också bidra till ökad risk för hjärtsjukdomar, högt blodtryck, stroke och diabetes, speciellt hos äldre vuxna.
Studien inkluderade 749 personer som undersöktes fyra gånger under en dryg nioårsperiod. Vid början av studien och vid tre senare tillfällen under de kommande tio åren mättes konsumtion av lightläsk, midjemått, vikt och längd hos deltagarna.
Resultatet visade att ökningen i midjemått bland de som drack lightläsk regelbundet var nära tredubbel jämfört med de som inte gjorde det.
– Det bästa är att avstå helt från att dricka lightläsk. Då är det bättre att istället dricka en mindre mängd vanlig läsk någon gång i veckan. Det är inte skadligt i liten mängd och underhåller inte ett sockerberoende, säger Niclas Abrahamsson.
Studien publiceras i dagens nummer av tidskriften Journal of the American Geriatrics Society.