• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi upptäckte något som man skulle kunna kalla för stad”. Se också hur arkeologer nu upptäcker höga pyramider och väggmålningar av utdöda djur i Amazonas. Foto: Ur Vetenskapens värld, SVT

Så blottläggs Amazonas förhistoriska städer

Uppdaterad
Publicerad

Amazonas förhistoriska befolkning både odlade och byggde monumentala byggnader. Ny teknik frilägger nu spåren av främmande civilisationer som har legat gömda under regnskogens grönska.

– De här upptäckterna förändrar helt vår syn på Amazonas förcolumbianska samhällen, säger arkeologen Carla Jaimes.

I bolivianska Llanos de Mojors levde den så kallade Casarabe-kulturen mellan år 500 och 1400 efter Kristus. Nu har Carla Jaimes, arkeolog vid universitetet i Bonn, kartlagt deras bosättningar med hjälp av fjärranalysverktyget Lidar som gör det möjligt att ”gräva ut” ett stort område som är täckt av grönska utan att ens lyfta en spade.      

Fram kom stora områden med bebyggelse som närmast kan liknas vid stadsbebyggelse, med pyramider som är upp till 20 meter höga samt kanaler och vattenreservoarer.

– Våra resultat pekar på att Casarabe-kulturens bosättningar visar på en typisk låg-intensiv urbanism som vi förut inte har sett i Amazonas, skriver Carla Jaimes i en artikel i Nature

Se hur fjärranalysen av Amazonas fungerar och hur samhällena kan ha sett ut i klippet ovan – och se hela ”Vetenskapens värld: Amazonas okända civilisationer” på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.