Arkeologerna som just nu håller på att gräva ut gamla Uppsala har redan gjort flera intressanta fynd. Ett av de mer spektakulära är ett litet bleck av brons. På bronsbiten finns runor på fornsvenska inristade. Antagligen har den varit en del av en amulett från tidig medeltid.
– Vi hittade det med hjälp av en metalldetektor som gav utslag och först upptäckte vi inte att det var ett runbleck, berättar arkeologen Anton Seiler. Det var senare, när konservarorn konserverade fyndet, som vi såg det fanns ristade runor på det. Då blev det uppenbart att det var ett mycket speciellt fynd.
Fyndet ger viktig kunskap
Att hitta runor på föremål är så ovanligt, att varje nytt fynd kan ge ny viktig kunskap.
Runologen Magnus Källström har fått ta hjälp av både mikroskop och förstoringar för att kunna tyda meddelandet.
Ägaren hette Katarina
Han har kunnat urskilja namn på vad han tror är heliga män och så namnet Katarina, som han menar är bleckets ägarinna.
– Det ger oss kunskaper om hur man använde runor under den här tiden, säger Magnus Källström. Och det lär oss om skriftspråket, om trosföreställningar om heliga män man kunde vända sig till. Dessutom lär vi kanske känna en kvinna som hette Katarina som bodde i gamla Uppsala, så det finns fler olika saker vi kan få ut av det här lilla bronsblecket
Vittnar om storstadsmiljö
Bronsbleck av den här typen förekommer vanligtvis i kyrkliga miljöer och städer, men inte ute på landet. Det tolkar arkeologerna som att inte bara bönder bodde på den här platsen under tidig medeltid.
De räknar med att fler unika fynd kommer att följa, eftersom utgrävningarna i Gamla Uppsala ska fortsätta under flera år.