• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Monica Westling-Andersson är högstadielärare på Perslundaskolan i Ockelbo – Sveriges allra bästa skolkommun. Foto: SVT

Ockelbo har Sveriges bästa skola

Uppdaterad
Publicerad

I Ockelbo går Sveriges allra bästa nior enligt den skolranking som SKL, Sveriges Kommuner och Landsting gör varje år. Vad är det som gör att man har så bra skola just i Ockelbo?

På tavlan bakom katedern i Monica Westling-Anderssons klassrum hänger ett tidningsurklipp med rubriken ”Perslundaskolan är bäst i hela Sverige”. Hon är svensk- och samhällskunskapslärare i Ockelbo.

– Jag tror vi bygger det mesta på trygghet, att man ska våga. När eleverna utför sina arbeten så ger vi dem respons genom att be dem utveckla sina svar, säger Monica Westling-Andersson.

Vi träffar henne och hennes nia de sista dagarna före sommarlovet. Skolan är nyrenoverad och har stora ljusa ytor där elever och lärare kan mötas på rasterna. Där finns bordtennis-bord och tv-spel.

Det här är en bra lärare

Hennes elever har bestämda åsikter om vad en bra lärare är.

– Jag tycker det är viktigt att lärarna ser varenda elev, säger Katja Elfsberg.

– Läraren ska vara sig själv och säga vad hon tycker och tänker. Hon ska kunna säga till en elev utan att eleven känner sig obekväm, säger Bana Okbay.

LÄS MER: Skolorna behöver arbeta hälsofrämjande

– Läraren försöker få elever att lära sig, den verkligen vill och hjälper andra, inte bara säger som det är och låter eleverna sköta sig själva, tja ställer frågor som får dem att tänka och få huvudet att snurra, säger Isac Andersson.

Lär känna eleverna

Monica Westling-Anderssons tips är att från början lära känna sina elever för att veta vad var och en behöver, och det är också en förutsättning för att få lugn i klassen.

– När det börjar bli stökigt i klassen kan det bero på att eleven inte förstår, och då vill den börja göra något annat. Då måste man kunna läsa av situationen och ta reda på vad det är eleven inte har förstått. Dialogen med eleven är det allra viktigaste.

Och hon har ett råd till nyutexaminerade lärare:

– Man har så stora ambitioner i början, men man ska ta det lugnt, lita på sina ämneskunskaper. Men man måste också jobba med sig själv och sitt självförtroende.

Se mer om ledarskap i klassrum i SVTplay

Skolranking

Sveriges Kommuner och Landsting rangordnar varje år Sveriges alla kommuner med avseende hur bra de uppfyller kunskapskraven. 2016 såg tio i topp ut så här:

1. Ockelbo

2. Grästorp

3. Nykvarn

4. Norsjö

5. Ekerö

7. Ydre

8. Borgholm

9. Nacka

10. Vellinge

Kommunerna som ligger i topp i årets kunskaps-ranking är alla små kommuner där enskilda elever kan få stor påverkan på resultatet, vilket man ska vara medveten om när man tolkar rankingen. År 2015 kom Ockelbo på en fjärde plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.