Det är sedan tidigare känt att kvinnor somrökt under sin graviditet oftare får barn som drabbas av astma. Menenligt den nya studien ökar även risken för att barnbarnen skautveckla denna typ av luftvägsbesvär om mormodern rökte under singraviditet.
– Det är ju sedan tidigare känt att mammas rökningunder graviditeten kan påverka fostret. Men att risken blir såmycket större om mormodern rökte när hon var gravid, det ärförvånande, säger Bertil Forsberg, professor vid institutionen förfolkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet.
Följt 66 000 barn
Denregisterbaserade studien går tillbaka till 1980-talet. Forskarnahar följt över 66 000 barn och hävdar att barnbarn till mormödrarsom rökte under graviditeten löper 20 procent större risk för attutveckla astma.
Enligt studien kvarstår denna förhöjda risk även ommamman sedan inte röker under sin graviditet. Forskarna hävdar attresultatet visar att mormors rökning under graviditeten till ochmed verkar ha större betydelse för barnets risk att utveckla astmaän om mamman röker under sin graviditet.
Kan vara nikotinet
Enligt Bertil Forsberg kanen förklaring till att den förhöjda astmarisken hos barnbarnen ligga i att cigarettrökning leder till förändringar ihur vissa gener uttrycks. Sådana så kallade epigenetiskaförändringar kan föras vidare till kommande generationer ochpåverka risken för sjukdom.
– Det vi vet är att rökning undergraviditet leder till lägre födelsevikt hos barnet, vilket i sintur leder till ett högre BMI i vuxen ålder, vilket i sig är enriskfaktor för astma. Men även när man tar hänsyn till det så ärrisken större.
Men vad det är i cigaretterna som gör att risken förastma ökar hos barnbarnen, det är fortfarande okänt. Enligt BertilForsberg är nikotinet intressant, och forskarna vill nu ävenstudera om det kan finnas liknande konsekvenser av snus oche-cigaretter.
– Vi vill undersöka om det finns samma effekter avtill exempel snusning, och även titta på den manliga linjen, alltsåfädernas rökvanor, säger Bertil Forsberg.