Populär skidvalla ska förbjudas

Uppdaterad
Publicerad

EU planerar ett förbud mot några av de populäraste skidvallorna. De nuvarande fluorvallorna anses förgifta naturen.

I helgen åks Vasaloppet, och tusentals skidlöpare kommer att lämna in sina skidor för riktigt effektiv vallning, som ska ge bra glid. Men vad är det egentligen för ämnen i de bästa glidvallorna? De som får skidorna att kännas som om man glider på en teflonstekpanna?

Den norske skidåkaren Eldar Rönning rotar runt en hel del i sin låda med valla innan han ger ett svar:

– Jag har aldrig tänkt på vad det är i vallan, men det är ju en massa fluor i den. Här står det i alla fall 100 procent fluor, säger Eldar Rönning och läser på en av etiketterna.

Vissa fluorämnen är extremt svåra för naturen att bryta ner och forskning har visat att de är både cancerframkallande och de kan störa reproduktionen, ge fosterskador. Ett problem är att de här riktigt farliga flurämnena också är de som anses ge bäst glid på skidorna.

Djuren skadas av gifterna

Norska forskare har varit drivande bakom det nya planerade EU-förbudet som nu förbereds mot skidvallor med så kallade högfluorerande ämnen. Anledningen är norsk forskning som visar att de giftiga ämnena rinner ut i naturen från skidspåren och förgiftar kretsloppet.

I studier har norska forskare analyserat hur ämnena från skidvallan i områden runt skidspår i Norge anrikas i näringskedjan, till exempel i maskar och fåglar.

– Ämnena bryts väldigt långsamt ner i miljön. och det har toxiska effekter på hälsan – cancerframkallande och reproduktionsstörande, säger Lisa Anfält, enhetschef på svenska Kemikalieinspektionen.

Tillverkarna får sälja slut

EU:s kemikaliemyndighet har redan nu tagit fram det konkreta förslaget om förbud, och inom de närmaste månaderna kommer EU-kommissionen att fatta beslutet som innebär att vallorna med de här högfluorerande kemikalierna ska fasas ut från marknaden.

Men det kommer att dröja tre år, innan förbudet ska träda i kraft eftersom tillverkarna anses behöva tid att byta ut vallorna. Dessutom ska alla tillverkare och återförsäljare på så vis ges tid att sälja slut på sina lager, så att vallatillverkarna inte ska drabbas ekonomiskt.

– Sedan kanske det när förbudet träder i kraft kommer att finnas andra fluorvallor i stället, som kan innehålla andra fluorämnen – ämnen som förhoppningsvis inte har lika skadliga egenskaper, säger Lisa Anfält.

Jim Bakeröd på vallatillverkaren Swix skriver i en kommentar till SVT att de redan arbetar med att förändra sina produkter för att fasa ut de ämnena som nu håller på att förbjudas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.