Gravida kvinnor undviker i stor utsträckning att ta mediciner för att inte påverka sina foster. Men med huvudvärkstabletter som innehåller paracetamol har det varit fritt fram – fram till nu.
Danska forskare i Århus har i en grupp om 47 000 gravida upptäckt att paracetamol minskar mängden av det manliga könshormonet testosteron till pojkfoster.
Den tydligaste påverkan är att pojkarna drabbas av kryptorchism, det vill säga testiklarna hamnar inte i sitt rätta läge i pungen utan stannar uppe i buken efter födseln.
Effekten av det kan vara försämrad spermiekvalitet i vuxen ålder. Även om testiklarna inte synbart påverkats, så kan tablettanvändningen ändå påverka kommande spermieproduktion, enligt de danska forskarna.
Man ska minnas att påverkan var förhållandevis liten: i den halva gruppen gravida, 23 000 kvinnor, som inte ätit paracetamol föddes drygt 450 pojkar med kryptorchism; i den andra gruppen med lika många kvinnor, som använt paracetamol, föddes ca 600 pojkar med samma påverkan.
Detta var en nyhet för en månad sedan; idag visar en ny undersökning på råttor från Rigshospitalet i Köpenhamn, att riskerna med paracetamol ligger i en annan klass av farlighet än man tidigare trott.
Råttorna reagerar med hormonstörningar på samma dos som rekommenderas för människor. Där avläser man dessutom en annan påverkan på anatomin – avståndet mellan ändtarmsöppningen och könsorganen minskar tydligt, och liknar mer honråttornas kortare avstånd.
Det vanliga vid medicintester är att det ska finnas en rejäl säkerhetsmarginal mellan djurförsök och klinisk användning.
Ett exempel: tål råttan 100 mg av ett ämne så får man bara ge 1 mg till människan. Här reagerar råttan med skador redan vid 1 mg, den dos som vi tar mot krämpan. Säkerhetsmarginalen, som alltså ska ligga runt 100, är här utsuddad.
Tar du en tablett eller 50 under graviditetens första sex månader, så är skaderisken lika stor.
Detta är ett förhållande som i sig uppfattas som en fara, att det inte finns någon flytande dosrelaterad övergång, att det snarare fungerar som en av- och på-knapp.
Samma säkerhetstänkande finns vid tillsatsämnen som ftalater och parabener. Vore paracetamol ett tillsatsämne i maten, skulle det förbjudas direkt.
Att sedan skaderisken trots allt är relativt liten för paracetamol, är tur. Av alla dessa nyfödda pojkar, så hade 2 procent kryptorchism utan att mamma ätit piller, och 2,6 procent av dem vars mamma hade ätit piller.
Det betyder med forskartermer att bakgrundsbruset är mycket högt, det kan finnas helt andra orsaker som bidrar till att testiklarna inte vandrar ner.
Annlouise Martin, vetenskapsnyheterna SVT