Meteoritnedslag på månen registrerade av NASA. Den röda fyrkanten markerar var 40-kilosstenen slog ned. Foto: Scanpix

Rekordmeteorit slog ned på månen

Uppdaterad
Publicerad

Blinkade månen till den 17 mars? Ja, Nasa i USA bekräftar nu ett meteoritnedslag så stort att det kan ha setts med blotta ögat från jorden. Och nästa år vid samma tid kan det vara dags igen.

Rymdstenen var ingen bjässe. Diametern, cirka 30 centimeter, var jämförbar med en medicinboll, men en rejält tung sådan – cirka 40 kilo.

Och farten var imponerande, cirka 90.000 kilometer i timmen, mycket högre än vid det omtalade nedslaget i Ryssland i februari.

Nasa beräknar att meteoriten orsakade en krater om cirka 20 meter, och spanar nu i bildflödet från olika sonder efter denna krater.

Störst hittills

Explosionen var den största sedan USA:s rymdflygstyrelse för åtta år sedan började ha ständigt rullande övervakningskameror mot månen, men upptäcktes av forskarna först i efterhand, skriver Nasa på sin webbplats.

– Det var som att den hoppade ut mot mig, den var så ljus, säger Ron Suggs, forskare vid Marshall Space Flight Center i Alabama, om när han hittade explosionen på en inspelning.

Nasa noterar att det samtidigt, kvällen den 17 mars USA-tid, syntes ovanligt många meteorer runt jorden. Vår planet passerade då ett ”skräpigt” rymdområde med mycket stenar och damm. Och vid ungefär samma tid nästa år kan man hålla ögonen öppna – då passerar jorden och månen genom samma skräpzon igen.

Fakta: Många meteoriter på sistone

Så länge de är i rymden kallas de meteorider, när de slagit ner heter de meteoriter. Sådana rymdstenar når dagligen både jorden och månen, men de allra flesta är så små att de inte märks.

De senaste månaderna har dock flera större nedslag noterats. I särklass var rymdstenen som exploderade ovanför Tjeljabinsk i Ryssland i mitten av februari. Enligt USA:s rymdstyrelse Nasa kan den ha vägt 10.000 ton innan den slets i bitar i atmosfären, och hade en hastighet om 65.000 kilometer i timmen.

Samma dag hittades en meteorit som slagit ner i en trädgård i Landskrona. Den vägdes senare till 910 gram, och orsakade inga större skador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.