Ryskt vaccin ”92 procent effektivt”

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter att läkemedelsbolaget Pfizer gått ut med att deras vaccin är 90 procent effektivt meddelar nu Rysslands självständiga investeringsfond att det ryska vaccinet Sputnik V är 92 procent effektivt.

Ryssland har tidigare fått internationell kritik för att vaccinet Sputnik V godkänts för tidigt.

Det ryska vaccinet Sputnik V befinner sig nu i den sista utvecklingsfasen, fas 3. Av 40 000 frivilliga har 20 000 tagit den första sprutan och drygt 16 000 har tagit två vaccinsprutor av Sputnik V. Trots att den kliniska studien fortfarande pågår blev vaccinet godkänt för tidig användning i augusti.

Flera högt uppsatta ministrar och kända ryssar var bland de första att testa vaccinet.

– Det är sensationellt och riskabelt att göra en så liten klinisk prövning, säger Dmitry Kulish, professor i entreprenörskap på Skoltech i Moskva.

Trots det anmälde han sig som frivillig att prova vaccinet.

– Jag som forskare har själv utvecklat flera vaccin och är ju insatt i det här ämnet. Nu har jag tagit den andra vaccinsprutan och min känsla är att jag redan är skyddad.

Det första godkända vaccinet

Sputnik V var det första vaccinet som godkändes för tidig eller begränsad användning i augusti. Men den ryska regeringen har fått kritik för att vaccinet godkändes för tidigt och att för få försökspersoner deltagit i de kliniska prövningarna.

Vaccinet beräknades tidigare bli allmänt tillgängligt i december men nu kan det dröja till i mars eller april, enligt Dmitry Kulish.

– Putin erkände för ungefär två veckor sedan att även om vi har allt som behövs medicinskt sett så saknas det utrustning. För att klara av massvaccinering i Ryssland behöver vi producera 20 till 40 miljoner doser vaccin.

Han säger att vaccinet redan kan ha exporterats till vissa länder.

– Eftersom Rysslands förhållande till andra länder är så pass ansträngt i dag är det viktigt att behålla en bra relation till vissa länder. Jag vet inte om det pågår men jag skulle inte bli förvånad om det redan exporterats vaccin till länder såsom Brasilien, Filippinerna, Argentina och Egypten i dag.

”Det är en smart idé”

Matti Sällberg, professor i vaccin på Karolinska institutet säger att vaccintekniken i sig inte är kontroversiell. 

Flera läkemedelsföretag som befinner sig i fas 3 av sina kliniska studier för ett coronavaccin (alltså den sista fasen innan eventuellt godkännande) använder sig av denna vaccinteknik, däribland Astra Zeneca.

– Vad man har sett hittills finns det ingen orsak att tro att det ryska vaccinet skulle avvika i säkerhet jämfört med de andra eftersom det bygger på samma teknik. I grunden är det en smart idé eftersom de ger två doser av olika virus vilket kan förhindra att man blir immun mot vaccinet, säger Matti Sällberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.