Ungefär åtta miljoner människor i världen saknar i dag ett öga. Det kan bland annat bero på att ögat har drabbats av cancer eller att ögat har skadats i en olycka och behövt opereras bort. Protesögon tillverkas traditionellt för hand, antingen av glas eller i akrylplast.
Johann Reinhard är datorvetare vid forskningsinstitutet Fraunhofer IGD i Darmstadt och har utvecklat en teknik för att 3D-printa ögon. År 2021 sattes det första ögat in hos en människa i samarbete med en ögonklinik i London. Då var tekniken inte helt färdigutvecklad enligt honom. Färgen mörkbrun var svår att få till.
Svårt att se skillnad
– Men nu kan vi göra bra bruna ögon. Det kan vara svårt att se vilket öga som är protes och vilket som inte är det, säger han.
Tekniken bakom publiceras i en studie i veckans Nature Communication. Johann Reinhard hoppas nu att fler kan få 3D-printande ögonproteser.
– Vi hoppas att de snart ska vara tillgängliga i Tyskland och sen i resten av Europa, säger han.
Går inte att justera efteråt
Eva Johannsson är en så kallad anaplastolog vid företaget Ansiktsprotetik som tillverkar ögonproteser. Hon har varit i kontakt med en av utvecklarna av 3D-printade protesögon men ser en fördel med traditionell tillverkning: Det är lätt att göra justeringar på proteser vid utprovningen, som att ändra storlek och läge på irisen.
– Det är svårare att manuellt justera ett 3D-printat öga. Om den inte passar måste ögonhålan scannas om och sen ska den 3d-printas ut och då kan det dra ut på tiden, säger hon.
Kan du skilja på ett protesöga och ett riktigt öga? Spela videon för att titta efter.