Det finns ungefär 15 000 kärnvapen i världen, och de allra flesta finns i USA och Ryssland. Tänk om det förskräckliga händer och USA och Ryssland inleder ett kärnvapen-krig och smäller av alla sina kärnvapen samtidigt. Hur stor skulle kraften bli? Vi bad Martin Goliath som är kärnvapenforskare på Totalförsvarets forskningsinstitut att räkna på det.
– Vi utgår från att den genomsnittliga sprängverkan per kärnvapen är 100 kiloton. En enkel räkneoperation ger då att den samlade sprängverkan skulle bli ungefär 1 500 000 kiloton, säger Martin Goliath.
Kraftig jordbävning
Det är en stor smäll, men hur stor, och finns det något vi kan jämföra med?
– För att förstå vad det innebär kan vi räkna ut vad det skulle bli i magnitud, som vi mäter jordskalv med, säger Martin Goliath.
Han ritar upp ett diagram med sprängverkan i kiloton på ena axeln och magnitud på den andra.
– En sprängkraft på 1500 000 kilo ton motsvarar alltså en jordbävning som är av magnitud 9 på Richtersskalan. Det kan jämföras med jordbävningen i Japan 2011 som var på 9,1. Det är ett väldigt kraftigt skalv, men det påverkade knappt jordklotet.
Jordbävningen i Japan 2011 var en av de allra kraftigaste jordbävningarna någonsin i modern tid. För de drabbade var det en katastrof, men själva jordklotet darrade bara till. Geologer har räknat ut att dygnet kortades med 1,4 microsekunder.
Livet drabbas hårt
Så jordklotet överlever det totala kärnvapenkriget, men den intressanta frågan är hur det går för livet på jorden. Det radioaktiva nedfallet kan komma att förgifta en stor del av världen. Elektromagnetiska pulser slår ut elektronisk utrustning på långt håll och vi kan inte längre kommunicera.
Bränder från kärnvapen-explosionerna kan också få en förödande global klimatpåverkan. Stoftpartiklar lägger sig i atmosfären och gör att jorden blir en mörk och kall plats som slår hårt mot all typ av liv.
– Mänskligheten ligger illa till, vi riskerar att förpassas tillbaka till stenåldern, säger Martin Goliath.
Se Vetenskapens Värld i kväll, 20.00 SVT2.