• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Vulkanutbrott eller ett meteoritnedslag misstänks ha dödat dinosaurierna. Foto: TT & Thorbjörn Johansson/SVT

Så gick apokalypsen till

Uppdaterad
Publicerad

Efter att dinosaurierna dog ut för 66 miljoner år sedan drabbades jorden av svåra vulkanutbrott. Det avslöjar två nya studier som gjort dateringar av stelnad lava i Indien.

I Indien finns ett av jordens största vulkaniska områden. Det kallas Deccantrapporna och består av flera lager stelnad lava som bildades i en serie av vulkanutbrott någon gång mellan 60 och 68 miljoner år sedan. Det är ungefär samtidigt som dinosaurierna dog ut.  

Huvudmisstänkta

Vulkanutbrotten har länge varit en av de huvudmisstänkta för att ha orsakat det stora massutdöendet då dinosaurierna och 75 procent av allt liv på jorden försvann. Den andra huvudmisstänkte har varit den meteorit som slog ner i Mexikanska golfen ungefär samtidigt. 

Forskare har därför varit oense om vad som tog död på dinosaurierna – var det verkligen meteoriten, eller kan de här stora utbrotten också ha spelat en roll?

Lava ger tidslinje

Genom att ta prover på olika lager av lavan i Deccantrapporna har man nu kunnat ta fram en tidslinje över utbrotten för att ta reda på när vulkanismen var som värst. 

–  I studierna har man sett att större delen av lavan från vulkanerna kunde dateras till en tid efter att meteoriten slog ner, säger Abigail Barker, forskare i geologi vid Uppsala universitet.

Det här kan betyda att det faktiskt först och främst var meteoriten, och inte vulkanutbrotten, som låg bakom dinosauriernas undergång. 

Meteoritens påverkan

Studierna har gjorts av två stridande forskargrupper som kommit fram till samma resultat, och även den grupp som tidigare envist hävdat att meteoriten inte har haft med utdöendet att göra visar nu i sin studie att meteoriten hade stor påverkan på jordelivet.  

– Det är helt absurt egentligen, att ha påstått att meteoriten inte skulle ha påverkat utdöendet. Att man äntligen har rett upp det här är ett mycket stort steg för forskningen, säger Vivi Vajda, professor och paleontolog vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, om forskningsresultaten.

Dinosauriernas slut

Nu kan forskarna istället fokusera på att utreda hur utsläpp av växthusgaser så som koldioxid och metan är kopplat till vulkanutbrott.

Om vi vet detta kan vi med större säkerhet säga ifall vulkanutbrotten bidrog något alls till utdöendet, eller om meteoriten på egen hand ledde till slutet för dinosauriernas herravälde.

Forskningen publiceras i tidskriften Science här och här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.