Magnus Frodigh och självkörande bilar på en väg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magnus Frodigh, Ericssons forskningschef, tror att vi kommer att uppleva saker i en blandning av den verkliga världen och den här digitala världen när vi byter mobilnät till 5G. Foto: SVT/Vetenskapens värld

Så kan 5G förändra våra liv

Uppdaterad
Publicerad

Opererationer på distans, ”smarta” soptunnor, uppkopplade tandborstar – så förbereds 5G-revolutionen av teknikföretagen.

5G är namnet på nästa generations mobilnät, och från år 2020 ska mobilnäten börja uppgraderas till 5G även i Sverige.

Men i Kina är 5G-näten redan igång – och man testar nya användningsområden. Telekomjätten Huawei har till exempel tillsammans med medicinska forskare redan genomfört flera operationer via 5G, där kirurger opererat både djur och människor på distans via mobilnätet.

Det är alltså inte bara för att det ska gå snabbare att titta på video och spela spel i mobiler och surfplattor som operatörerna nu förbereder en ny generation av mobilnät.

Supersnabbt nät kan förändra staden

Det som möjliggör nya användningsområden när 5G kommit igång är att dataöverföringarna kommer att starta omedelbart. Nätuppkopplingen kommer alltså inte att ”lagga”. Hastigheten på dataöverföringen i sig är också 20 gånger snabbare än dagens mobila internethastighet.

För att till exempel självkörande bilar verkligen ska kunna kommunicera tillräckligt snabbt med varandra och vägsensorer – utan att en seghet i nätet ska leda till en krock – så blir ett fungerande 5G-nät nödvändigt.

— Om man tänker på sådant som självkörande bilar eller fjärroperationer så blir det osäkert om fördröjningen är stor. 5G ska ha en millisekunds fördröjning, säger Joe Kelly, global kommunikationschef på Huawei i Shenzhen i södra Kina.

— 5G möjliggör också automatiserade smarta städer, fortsätter han.

Kameror och sensorer hjälper robotar

Det som ofta menas med smarta städer är att allt mer ska kunna skötas automatiskt. Det handlar inte bara om trafiken. Soptunnor ska själva kunna beställa tömning när de är fulla.

— Mycket av det som ska vara uppkopplat är sensorer i form av kameror, det är mycket data som ska samlas in, säger Ericssons forskningschef Magnus Frodigh.

— Att saker blir automatiserade är det man kommer märka. Det kommer röra sig ganska mycket robotar i staden som utför uppgifter och får information från den digitala infrastrukturen, fortsätter han.

En annan sak är snabbheten i informationsöverföringen som öppnar för snabb extrainformation.

— Jag tror att vi kommer att ha nya typer av telefoner, vi kommer att ha uppkopplade glasögon som kan visa information för oss. Du kommer att uppleva saker i en blandning av den verkliga världen och den här virtuella världen, säger Magnus Frodigh.

Men att 5G-näten blir så centrala för alltifrån trafik till information gör också att en diskussion om säkerhet satt igång. Den svenska regeringen förbereder en lagförändring för att öka 5G-säkerheten och flera myndigheter har varnat för risken att nätet kan avlyssnas eller hackas och släckas ner.

Mer om 5G i Vetenskapens världs program 5G – supertekniken som skrämmer, 14/10 kl.20 på SVT2 eller på SVT Play från den 13/10.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.