– Det finns faktiskt de som har räknat på hur livskvaliteten för pollenallergiker förändras under pollensäsongen, säger Lars-Åke Levin, professor i hälsa och ekonomi vid Linköpings universitet.
QALY – ett livskvalitetsmått
Beräkningarna består av något som man inom den hälsoekonomiska forskningen kallar för QALY. Det är ett slags värde som går från 0 till 1. Strax över 0 är man nära inpå död, och vid 1 mår man så bra som man bara kan.
Det här verktyget används bland annat när man vill räkna på kostnader för mediciner och deras effekt inom vården. Med hjälp av ett standardformulär om fem frågor som personer fyller i, kan man få ett grovt mått på hur folk mår.
”Så här kommer jag må idag”
I England bad en grupp forskare personer att fylla i detta formulär elektroniskt och skicka in när pollensäsongen började. Resultatet går att utläsa i grafen nedan.
– Jag tycker att det är en fin uträkning och grafen visar verkligen tydligt att personer med pollenallergi kan må lite sämre än vanligt. Man kan ju leka med tanken att man kan gå in och titta i grafen och veta att ”jaha, idag kommer jag ha en livskvalitet på 0,87” om det är mycket pollen ute, säger Lars-Åke Levin.
För att ta reda på hur pollenhalten ser ut i ditt område, titta in på http://vader.svt.se/pollen
REFERENS
Chris D. Poole et al. Estimation of health-related utility (EQ-5D index) in subjects with seasonal allergic rhinoconjunctivitis to evaluate health gain associated with sublingual grass allergen immunotherapy. Health and Quality of Life Outcomes, 2014.