Foto: TT/AP Photo/Ted S. Warren

Här testas det första vaccinet mot corona

Uppdaterad
Publicerad

Sedan januari har det amerikanska läkemedelsbolaget Moderna tillsammans med den amerikanska staten arbetat för att ta fram ett första vaccin mot coronaviruset.

– Det tog oss 42 dagar från det att kinesiska forskare hade levererat analysen av virusets DNA till dess att vi hade ett testvaccin färdigt, säger Stéphane Bancel, vd för läkemedelsbolaget Moderna till SVT.

I USA har nu de första människorna fått det nya vaccinet mot coronaviruset. Om några veckor ska viruset testas på deras blod.

Coronapandemin

– Jag är den första som fått vaccinet, jag kan knappt tro att det är sant, säger Jennifer Haller, den 43-åriga kvinna som var först med att få en spruta med det nya vaccinet i staden Seattle på USAs västkust.

RNA-vaccin ska innebära liten risk för biverkningar

I denna första omgång av patienter är syftet att säkerställa att biverkningar inte uppstår. 45 friska vuxna individer kommer att få vaccinet med början denna vecka. En påfyllnadsdos med ytterligare vaccin ges sedan om en månad. Tack vare att det är fråga om ett så kallat RNA-vaccin så menar forskarna att risken för biverkningar är mycket liten.

– Substansen försvinner ur kroppen på 48 timmar, säger Modernas vd Stéphane Bancel till SVT.

Forskarna kommer nu också att ta blodprov på patienterna för att studera antikroppar och sedan utsätta blodet för coronavirus, för att förhoppningsvis få se i laboratoriet hur patientblodets antikroppar attackerar och slår ut viruset.

Vaccinfabriken byggs ut

Förhoppningen är att ha ett vaccin färdigt för leverans i början av år 2021. Läkemedelsföretaget Moderna ligger i Boston/Cambridge på USA:s östkust och har en egen vaccinfabrik strax utanför staden. Till SVT säger Stéphane Bancel att man redan nu har stor kapacitet för vaccinproduktion men att en utbyggnad av fabriken redan har inletts.

– Om det här lyckas så är det ett världsrekord i vaccinframställning, menar Stéphane Bancel.

Han säger också att vaccindoserna för nästa steg i forskningen redan håller på att produceras i deras fabriker. Till sommaren hoppas man kunna ge hundratals personer vaccinet, för att se att det fungerar som det ska, i en så kallad fas 2-studie.

Svenska forskaren: ”Väldigt lovande”

– Det ser ju väldigt lovande ut. Man ska tänka på att Moderna som driver det här både har fantastiska resurser, bolaget har ett värde på 100 miljarder, men de är också duktiga, och de har satsat allt på ett kort här. Direkt när de fick DNA-sekvensen började de ta fram sitt läkemedel, säger Matti Sällberg, professor och vaccinutvecklare på Karolinska institutet.

Även Karolinska instututet arbetar med ett vaccinprojekt mot coronaviruset, men enligt Matti Sällberg är tidsprognosen för detta snarare 3-5 år. Förhoppning är dock att detta ska kunna vara en grund för vaccin mot även andra coronavirus vid framtida epidemier och pandemier.

I USA har processen med det nya coronavaccinet fått högsta prioritet hos landets läkemedelsmyndighet FDA.

– Jag hoppas verkligen att det här leder till att liv kan räddas, säger den testvaccinerade patienten Jennifer Haller i Seattle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet