Fram tills nu har vi bara sett att honor hos människor och vissa tandvalar kan leva länge efter att de slutat vara fertila. Att förklara det med evolutionen, som handlar om hur arter utvecklar sig, är svårt eftersom det borde vara en fördel att föda barn hela livet.
Kan ha utvecklats tidigare än vi trott
En grupp forskare ville ta reda på om schimpanser också går igenom klimakteriet. För att göra det studerade de en grupp apor i Uganda i över 20 års tid.
Genom att mäta hormonhalterna i över 500 urinprov från schimpanshonor såg de att aporna kommer i klimakteriet när de är runt 50 år gamla. Ofta lever de i minst 10 år till.
– Tidigare har vi trott att klimakteriet är något som utvecklats i människan. Men eftersom vi nu har hittat det hos våra närmaste släktingar så kan det ha utvecklats tidigare än så och det är ju superspännande, berättar Malin Ah-King.
Ofta forskat på hanar först
En anledning till att vi vet så lite om klimakteriet skulle kunna vara att forskningen ofta fokuserar på hanar, berättar Malin Ah-King. Det är något hon har visat i sin egen forskning.
– Att det här har upptäckts först nu tycker jag känns väldigt sent. Men samtidigt har jag kunnat se att man inom forskning om arters reproduktion oftast i första hand fokuserat på hanarna, och först senare tittat på honorna.