Forskare har hittat fotspår av barn och ungdomar som levde i nuvarande New Mexico för 23000 år sedan. Foto: National Park Service, USGS, Bournemouth University

Se de 23 000-år gamla mänskliga fotspåren i Nordamerika

Uppdaterad
Publicerad

Fotspår ingjutna i naturligt gips avslöjar att det fanns människor i Nordamerika redan för 23 000 år sedan. Människan kom invandrande över det som idag är Berings sund mellan Ryssland och Alaska, och fortsatte sedan söderut. 

Spela videon för att se fotspår av barn och ungdomar som levde för 23 000 år sedan.

I White Sand nationalpark i New Mexicos öken finns en av världens största samlingar av fossila fotspår. Här har mammutar, kameler, jättesengångare och människor lämnat spår efter sig i den mjuka marken.

Nu har forskare lyckats identifiera fotspår från människor och har med hjälp av frön från sjögräs kunnat datera dem till att vara mellan 21 000 till 23 000 år gamla.

Var ganska varmt

Då fanns det sjöar här och landskapet var mer som en gräsbevuxen stäpp än den torra öken som den här delen av New Mexico består av idag. Det var tillfälligt förhållandevis varmt, trots att det var mitt under den sista istiden som slutade ungefär för 12 000 år sedan och började för 115 000 år sedan.

Dessutom var det strax före den period som kallas för istidsmaximumet som inträffade för 20 000 år sedan då det var som allra kallast och inlandsisen var som störst. Då var människornas vandringsleder från det torrlagda Berings sund mellan Ryssland och Alaska och söderut helt blockerade av inlandsis. Därför måste invandringen ha skett antingen före eller efter maximumet för 20 000 år sedan.

Studien publicerades Science.

Hittade verktyg

Fram till idag har de äldsta helt säkra bevisen för mänsklig närvaro i Amerika varit bevarade lämningar av människor som levde för 13 000 år sedan. Men man har hittat verktyg som är daterade till att vara upp till 40 000 år gamla. Men dateringen har varit osäker och ifrågasatt.

– De nya dateringarna visar helt säkert att människor har funnits i Nordamerika före istidsmaximumet, och då har de också kommit ganska långt söderut, säger Fredrik Charpentier Ljungqvist som är historiker och klimatforskare vid Stockholms universitet.

Mitt istiden

Dateringen av fotspåren sätter nu punkt för en flera år lång debatt bland forskare om när de första moderna människorna vandrade över det torrlagda Beringssund mellan Asien och Alaskahalvön och fortsatte söderut.  

– Antagligen vandrade de första människorna in flera tusen år före istidsmaximumet, säger Fredrik Charpentier Ljungqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.