Forskare har borrat ett 500 m djupt hål på Thwaitesglaciären på Antarktis. Den kallas för Domedagsglaciären.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spela videon för att följa med ner i det 500 meter djupa hålet på Antarktis. Foto: Davies et al, Nature

Följ med ner genom det 500 meter djupa hålet på Antarktis

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har forskare lyckats borra sig igenom Thwaitsglaciärens tjocka is på Antarktis.

–  Jag skulle likna det här vid första gången vi landade på månen eller skickade robotar till Mars. Men det här är första gången vi kommer till detta område på vår egen planet, säger oceanografen Anna Wåhlin.

En specialkonstruerad robot med både kamera och mätutrustning skickades ner i hålet för att ta reda på vad som egentligen händer längst in under den flytande delen av glaciären, vid den så kallade grundningszonen.

– Det här nyckelområdet är den heliga graalen av glaciären. Det är här glaciären har högst avsmältningstakt. Och för första gången får vi lov att kika in i den svarta lådan, säger Anna Wåhlin, professor i oceanografi vid Göteborgs universitet.

Vid den så kallade grundningszonen möts glaciären, havsbottnen och havet. Foto: Davies et al, Nature

Lika stor som Norrland

Thwaitesglaciären är till ytan lika stor som Norrland och har länge övervakats av forskare. Den är en av de snabbast föränderliga glaciärerna på Antarktis och kallas ibland för Domedagsglaciären.

Om den skulle kollapsa skulle smältvattnet kunna orsaka en global havsnivåhöjning på en halvmeter. Dessutom riskerar en sådan händelse att rubba omkringliggande glaciärer med ytterligare havsnivåhöjning som följd.

Hjälper till att planera framtidens städer

Roboten mätte vattentemperatur, strömmar och issmältningen vid den tidigare outforskade grundningszonen och resultaten av mätningarna presenterades i tidskriften Nature. Studien kan nu hjälpa till med att förbättra de vetenskapliga modellerna för avsmältningen.  

– Om man har bättre modeller kan man förutsäga framtidens vattenstånd bättre och planera stadsbyggande utefter det, säger Anna Wåhlin.

Inte bara klimatförändringar som styr

Thwaitesglaciären har dragit sig tillbaka 14 kilometer sedan 90-talet då man började mäta. Men det är inte bara klimatförändringar, orsakad av människan, som leder till avsmältning, menar Anna Wåhlin.

– Framför allt så är det en naturlig avsmältning på grund av att vi inte längre har istid. Nu smälter isen förmodligen i en snabbare takt eftersom vi påverkar vårt klimat,

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.