Hunden är en social art som utvecklat sitt band med människan under lång tid. De har lärt sig att ta kommandon från människor och gör som vi säger när den hör “sitt”, “vacker tass” eller “stanna”. Men hur bra förstår hundar oss egentligen? Skakar hunden tass för att få en godisbit, eller skakar den tass för att den förstår att vi vill att den ska göra det?
Unik förmåga
Att förstå någon annans avsikter och agera på det har hittills varit en unik förmåga hos människan och en fundamental del i “Theory of Mind” – förmågan att tillskriva andras mentala tillstånd, känslor och önskningar. Nu föreslår en grupp forskare vid institutet Max Planck i Tyskland att även hundar har den här förmågan.
I studien som publicerades i Scientific reports fick 51 hundar sitta framför en person som medvetet agerade klumpigt och tappade godisar i olika försök att belöna hunden. I sista momentet gjordes inget försök att belöna, utan godisen lades direkt på golvet.
Den enda gången som vissa hundar tvekade att ta godisen var i det sista momentet. De slutade vifta på svansen och stod stilla, vilket tolkades som ett blidkande beteende.
Detta visar alltså, enligt forskarna, att hundarna kan avgöra om godisen på golvet är ämnad till dem eller inte. Detta genom att känna av människans vilja att ge belöning eller att inte ge det. Med andra ord – hundar förstår våra intentioner.
– Det är viktigt i samspelet med människor att hundar kan läsa av våra intentioner, genom att till exempel känna av om vi är arga och ifall det i så fall kommer en bestraffning, eller om vi är nöjda med hur de beter sig. Då kan de komma närmre oss och fungera socialt på ett sätt som vore omöjligt annars, säger Hans Temrin som är etolog vid Stockholms universitet.
En bekräftad teori
Att läsa av människans sinnesstämning är ett beteende som många hundägare känner igen, men nu har man alltså funnit en metod att mäta detta.
Nästa steg i forskningen är att ta reda på hur hunden gör för att förstå oss på det här viset.
– Studien konstaterar att de gör det men förklarar inte hur de gör det. Är det här ett beteende som har utvecklats hos hunden eller fanns det kanske redan när vargen domesticerades till hund? säger Hans Temrin.
Spela videon för att se hur hundarna reagerar när människan är klumpig eller nekar dem godis.
En känd metod
Experimentets metod bygger på paradigmen “Unwilling vs. Unable” som tidigare använts för att studera beteenden hos människor, hästar, apor och fåglar för att se om de har förmågan att föreställa sig andra varelsers avsikter.