• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Satellitbild som visar ett av solutbrotten under hösten 2017. Foto: NASA

Solstormarna överraskar forskarna

Uppdaterad
Publicerad

Solstormarna nu i september kommer som en överraskning för forskarna. De inträffar i en period när de inte förväntar sig den typen av aktivitet.

Sedan början av september har flera solutbrott inträffat. Utbrotten kan kopplas till en enorm solfläck som forskarna har sett växa sig allt större. Det här tycker forskarna är konstigt för det borde vara lugnt på solen, eftersom den är inne i en period när den inte ska vara aktiv, ett så kallat solfläcksminimum.

– Vi säger att solen är som mest aktiv och får mest utbrott när solen har flest solfläckar. Just nu närmar vi oss ett solfläcksminimum, och plötsligt dyker det upp en fläck som växer sig stor oerhört snabbt, kanske tio gånger större på bara någon dag, säger Henrik Lundstedt, pensionerad solforskare, knuten till Institutet för rymdfysik (IRF).

LÄS MER: Solstorm har nått jorden – starkaste på tio år

Räknar solfläckar

Forskarna räknar antalet solfläckar för att hålla koll på hur aktiv solen är. Under ett solfläcksmaximum kan solen ha mellan 50 och 200 solfläckar. När antalet fläckar är minst kan antalet vara nära noll.

Även Hermann Opgenoorth, forskare i rymdfysik vid IRF, är förvånad över solens plötsliga utbrott.

– Solen har en cykel på elva år och den är väldigt aktiv under sitt maximum. Men nu är vi på väg in i ett minimum och då är det väldigt förvånande att det blir ett så starkt utbrott.

I september har vi sett fyra solstormar – den 4:e, 6:e, 8:e och 10:e.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.