SIDA:s nya bistånd ska sprida internetaktivism

Uppdaterad
Publicerad

Den nya form av biståndspolitik som regeringen vill införa går ut på att hjälpa demokratirörelser i diktaturländer. Därför tar nu SIDA hjälp av svenska internetaktivister.

Den svenska mobilappen Bambuser användes flitigt under revolterna i egypten. I oktober arrangerar nu SIDA en konferens där demokratiaktivister från Mellanöstern kommer och träffar Bambuser och andra svenska internetaktivister.

”Sverige i frontlinjen”

– Sverige ligger i frontlinjen när det gäller sådan här teknik, och vi hoppas att Sveriges position inom internetteknik kan användas i biståndsarbetet, säger SIDA:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka till SVT.

Över 30 miljoner kronor satsar SIDA just nu i ett första steg på direkt ekonomiskt stöd till internetaktivister i bland annat Mellanöstern.

Målet är att hjälpa personer som använder internet i kampen mot auktoritära diktaturregimer. Det handlar bland annat om teknsikt stöd till demokratiaktivister, men också och metoder för att undgå censur och filtrering.

Anonymisering och medborgarjournalistik

Bland annat ger SIDA nu ekonomiskt stöd till anonymiseringstjänsten Thor, men också exempelvis onlinetjänster för medborgarjournalistik i Nordafrika och Mellanöstern.

Den 26 oktober arrangerar SIDA också en konferens där internetaktivister från Sverige möter demokratiaktivister från Mellanöstern.

Marcin de Kaminski är rättssociolog vid Lunds universitet, men också en av grundarna av Pirate Bay, och sedan länge aktiv i Juliagruppen, som verkar för ”mänskliga rättigheter på internet”. Nu hjälper han SIDA att arrangera konferensen med internetaktivister från Mellanöstern och Sverige.

– Det är den största konferensen hittills där demokratiaktivister från Mellanöstern möter internetaktivister från västvärlden, säger Marcin de Kaminski.

”Övertro på internet”

Men Per Strömbäck som är redaktör på tankesmedjan Netopia menar att SIDA är ute på hal is med sitt nya biståndsområde.

– Det finns en övertro på att internet ska leda till demokrati, internet kan även utnyttjas av regimer som vill förfölja demokratiaktivister, vilket har hänt bland annat i Iran.

Det är också problematiskt när biståndet går till tjänster där folk är anonyma på nätet, menar Per Strömbäck.

– Anonymiteten är ett tveeggat svärd, och precis som det är ett problem här i Sverige bör vi vara ödmjuka inför att det kan vara ett problem också i andra länder, säger han.

Men enligt SIDA:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka är man på SIDA medveten om många svårigheter som finns inom de här frågorna och det är just därför arrangemang som internetaktivist-konferensen i Stockholm i oktober behövs.

Linus Brohult

SVT Vetenskap

SIDA:s nya bistånd

150 miljoner har regeringen anslagit till riktat bistånd för att främja demokratiaktivister i auktoritära stater. Drygt 30 miljoner har hittills i år anslagits till internetaktivister. Projektstödet kanaliseras genom organisationerna The Tactical Technology Collective, The Tor Project (Tails), Freedom House, Civil Rights Defenders och Meedan.

SIDA:s nya avtal med dessa lite annorlunda biståndsorganisationer sträcker sig över flera år, och ska understödja demokratisk informationsspridning, enligt SIDA.

Dessutom anordnar SIDA en stor konferens den 26 oktober i Stockholm, med talare både från Sverige, exempelvis Måns Adler från Bambuser, men också demokratiaktivister från Bahrein, Syrien, Egypten och Tunisien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.