En räddningsarbetare på Kangaroo Island i Australien räddar en koala från elden. Foto: TT BILD

Skogsexpert om bränderna i Australien: 10-tal djurarter riskerar att ha utrotats

Uppdaterad
Publicerad

Bränderna som rasar i Australien beräknas nu vara ungefär lika stora som hela Sydkorea. Och så mycket som 1,25 miljarder djur av olika arter i hela landet beräknas ha brunnit upp. Det gör att hela djurarter är hotade.

I New South Wales som är värst drabbat har man beräknat att mellan 480-800 miljoner djur har brunnit upp.

— Det är ryggradsdjur som framförallt däggdjur, reptiler och fåglar, säger Olle Forshed, skogsexpert på Världsnaturfonden (WWF) i Sverige.

Klimat

Men ser man till hela landet så har professor Chris Dickman på University of Sydney räknat upp antalet till så mycket som 1,25 miljarder djur som dött i bränderna. Och det är inte inräknat insekter.

Högsta utdöendetakten i världen

Australien är redan det land som har den högsta utdöendetakten av däggdjur i världen. Många av deras djurarter är också endemiska, det vill säga att de finns bara just i Australien, vilket gör dem extra känsliga.

Men har då någon art helt försvunnit i lågorna än? Olle Forshed pekar ut små pungdjur, råttkängurur och kakaduor som några arter som är i farozonen.

— Det är svårt att säga exakt. Men runt ett 10-tal arter har kraftigt påverkats och ligger i riskzonen att helt ha utrotats, säger Olle Forshed.

Se mer i klippet ovan.

FAKTA

Beräkningarna på att 1,25 miljarder djur dött i bränderna har gjorts av Chris Dickman på University of Sydney. De är baserade på en rapport för WWF från 2007.

Författarna säger sig ha varit konservativa i sina beräkningar vilket gör att dödligheten förmodligen är mycket högre.

Djuren som är med i beräkningarna är däggdjur, men inte fladdermöss, fåglar och reptiler. Man har inte räknat grodor, insekter samt andra ryggradslösa djur.

Runt 34 inhemska däggdjursarter har utrotats under de senaste 200 åren i Australien. Det är den högsta siffran i världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet