I serien ”Slaget om skogen” har SVT:s vetenskapsredaktion visat att Skogsstyrelsens långtidsprognos tydligt pekar på en brist av avverkningsbar skog som är äldre än 80 år på både kort och lång sikt. Många stora skogsplanteringar är ännu flera decennier för unga att avverkas och naturskogarna minskar stadigt. Den här bristen bekräftas även av forskare och skogsbolagen själva i intervjuer med SVT.
Myndigheten anklagar SVT
I ett pressmeddelande hävdar nu Skogsstyrelsen att SVT använt myndighetens scenarier felaktigt.
– Ni har visat en figur som vi inte tycker är korrekt och vi har kommenterat det på vår webbsida, säger Herman Sundqvist som är generaldirektör på Skogsstyrelsen.
Skogsstyrelsen undrar vart de äldsta träden tagit vägen
Skogsstyrelsen ifrågasätter en graf från SVT som visar hur den äldre avverkningsbara skogen minskar allt mer framöver. Grafiken saknar skog äldre än 140 år. Dessa träd kommer enligt Skogsstyrelsens prognos framöver nästan bara att finnas i skyddade skogar. SVT har valt att inte räkna med det som kallas skyddad skog när vi redovisat skog som kan avverkas. I Skogsstyrelsens egen rapport som siffrorna är hämtade från anges denna del av skogsmarken som ”mark undantagen från skogsbruk”.
Orimligt att räkna med skog som inte får avverkas
Myndigheten har alltså själv angett detta som mark som ej ska skogsbrukas, det vill säga huggas ner och planteras om. Ytorna inkluderar såväl naturreservat som nationalparker och skogsbolagens delar av skogen som avsatts som ”naturhänsyn” och ”frivilliga avsättningar”. När SVT har redovisat skog som är tillgänglig för att avverka har SVT inte ansett det rimligt att räkna med denna ”mark undantagen från skogsbruk” eftersom den är undantagen från skogsbruk.
Men Skogsstyrelsen väljer däremot att räkna med dessa skogsområden när de ifrågasätter SVT:s analys av hur mycket avverkningsbar skog som finns kvar.
– Vi har inte sagt att andelen gammal skog eller avverkningsbar skog inte skulle minska, vi bara vänder oss mot påståendet att den skulle ta slut, fortsätter Herman Sundqvist.
Myndighetens utspel förvånar forskare
Det finns också lagliga hinder mot att avverka såväl i naturreservat som annan skyddad skog och det är även olagligt för skogsbolagen att avverka skog som de själva avsatt som naturhänsyn enligt en dom i Kammarrätten. I SVT:s graf finns inte skog äldre än 140 år med eftersom denna enligt prognosen nästan bara kommer att finnas i den skyddade skogen.
Att Skogsstyrelsen nu valt att räkna med även de här skyddade skogarna för att motsäga sin egen rapport om en förestående virkesbrist förvånar forskare.
– Det är förvånande att man gör detta, utifrån perspektivet att det finns beslut om att vi idag ska ha skogliga reservat, säger Tord Snäll som är professor i ekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet Artdatabanken.
– Från ett naturvårdsbiologiskt perspektiv så säger forskningen väldigt tydligt att de skyddade arealerna behöver vi för naturvård om vi ska nå miljömålen för biologisk mångfald. Arter riskerar att försvinna från de svenska skogarna om reservaten och de frivilliga avsättningarna avverkas, avslutar Tord Snäll.
Lagkrav på lägsta avverkningsålder
Regelverket kring lägsta avverkningsålder är komplext med olika bördighetsnivåer som benämns T28, T20, T16 och så vidare. Dessutom gäller olika regler för olika bestånd beroende på om det handlar om lövträd, gran, tall och så vidare.
SVT har därför valt att nämna 80 år som en ungefärlig gräns som är relevant för att diskutera de problem som Skogsstyrelsens rapport SKA 15 belyser om att Sveriges skogar blir allt yngre och därmed allt oftare inte uppfyller kravet på lägsta avverkningsålder.