Skrattet informerar

Uppdaterad
Publicerad

Den fläckiga hyenan (Crocuta crocuta) är välkänd för sin varierade repertoar av läten. Mest bekant är det högljudda läte som liknats vid ett hysteriskt skratt. Nu visar en ny studie i tidskriften BMC Ecology att skrattandet fyller en viktig funktion när djuren kommunicerar med varandra.

Tonhöjden avslöjar exempelvis skrattarens ålder och sociala status. Tidigare har lätet mest uppfattats som ett tecken på nervositet eller rädsla.

Skrattar bäst som skrattar sist.

TT

Fläckig hyena (Crocuta crocuta)

Den fläckiga hyenan har ett läte som påminner om människans fnissning eller skratt och den kallas därför i afrikanernas vardagsspråk för ”Laughing Hyena”.

Trots att de också är kända för sin aggressivitet har de ett högt utvecklad socialt beteende när det gäller att försvara flockens medlemmar mot andra djur. Det finns berättelser om unga hyenor som först blivit fångade av afrikanska vildhundar och sedan fritagna av sina artfränder.

Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.