Jorden på väg mot rekordtemperatur

Uppdaterad
Publicerad

Jorden upplever nu en rekordsnabb uppvärmning. Det visar amerikanska forskare som rekonstruerat klimatet tillbaka till senaste istiden för 11.000 år sedan.

Genom att samköra 73 studier som rekonstruerat klimatet för flera tusen år sen har amerikanska forskare för första gången kunnat visa hur den globala temperaturen förändrats sedan långt tillbaka i tiden.

Det handlar till exempel om trädringar och pollen i studier över de senaste 2000 åren och om kemisk sammansättning i marina sediment och fossil i studier av äldre perioder. Studierna kommer från olika platser på jorden, utom från Arktis.

Ömsom varmt, ömsom kallt

Forskarna visar att klimatet blivit varmare, sen kallare och nu varmare. Efter inlandsisen släppt sitt grepp steg först temperaturen ca. 0.6 grader till en nivå över dagens. Där höll den sig under flera tusen år, men för 5500 år sen började det bli kallare och temperaturen sjönk ca. 0.7 grader

 Den avkylande trenden bröts för 100-200 år sen, samtidigt som den industriella revolutionen inträffade. Nu går det istället brant uppför. De senaste 100 årens uppvärmning saknar motstycke och alltså inte har skett sedan istiden, enligt forskarna.

– Vi går från den kallaste temperaturen till den varmaste på hundra år. Temperaturförändringen är enligt vår studie mycket snabbare nu än vad vi någonsin sett sedan istiden, säger Shaun Marcott på Oregon State University.

Unik studie

Den nya sammansatta studien, som nu presenteras i tidskriften Science, är unik på tre sätt.

1. Den går längre tillbaka i tiden. Tidigare rekonstruktioner har sträckt sig ca 2000 år bakåt.

2. Den visar hur den globala temperaturen ändrats till skillnad från andra forskare som undersökt mindre områden på jorden.

3. Den visar också att jordens temperatur är på väg att nå rekordnivåer redan till nästa sekelskifte.

– Så är det, säger Shaun Marcott. Jag tror ingen skulle ifrågasätta det. Förutsägelserna för år 2100 är långt ifrån något vi sett under holocen, alltså sedan istiden. Den verkliga frågan än när vi har passerat den tröskeln för vad vi vet om naturliga klimatvariationer.

Mänsklig påverkan

FN:s klimatpanel pekar ut människans utsläpp som orsak till uppvärmningen. Den här studien blir en del av IPCC:s nya rapport som läggs fram i Stockholm i höst. Richard Gyllencreutz, som själv forskar på bottensediment och isutbredning i Arktis, anser att studien lägger en stor pusselbit till klimatforskningen.

– Jag tror den kommer att få stor betydelse. Det här kommer att vara en väldigt viktig del tror jag i den kommande IPCC-rapporten. Det är den första studien av global medeltemperatur som går tillbaka så här långt och den är väldigt välgjord.

Tydlig ökning

Marcott och hans kollegor har så att säga förlängt ”skaftet” på den klimatkurva som kallas ”hockeyklubban”. Det är det mest omdiskuterade diagrammet i klimatforskningen.

Michael Mann rekonstruerade 1998 klimatet 600 år tillbaka i tiden, men fick utstå hård kritik för att metoderna var otillförlitliga. Sedan dess har många andra studier bekräftat en liknande utveckling med en brant temperaturstegring det senaste 150 åren.

Den nya amerikanska studien ger alltså en liknande bild, men visar också att klimatet har varit varmare än idag sedan istiden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.