Vissa kvinnor som röker när de bli gravida börjar i stället snusa, i förhoppning om att snus är mindre skadligt för fostret. Det kanske det är i många avseenden, men inte när det gäller missbildningar i ansiktet. Snus ökar nämligen risken för att det blivande barnet ska drabbas av läpp-käk-gomspalt minst lika mycket som rökning, skriver Upsala Nya Tidning.
– Det här talar för att det är nikotinet som orsakar den störda formationen av ansiktsskelettet som läpp-käk-gomspalt innebär. Det stöds också av djurstudier, säger Anna Gunnerbeck, doktorand vid Karolinska institutet, till TT.
En miljon barn
Tillsammans med kollegor har hon analyserat uppgifter från drygt 975 000 barn ur det medicinska födelseregistret, varav 1 761 föddes med läpp-käk-gomspalt, och deras mammor.
I normala fall föds cirka två barn per 1 000 med läpp-käk-gomspalt, men för nikotinisterna var det nästan tre barn.
– Riskerna för den enskilda individen är alltså fortfarande mycket små, det är viktigt att påpeka, men ur ett folkhälsoperspektiv är detta bra att känna till så att man kan arbeta med förebyggande åtgärder.
Sluta tidigt
Den förhöjda risken försvann dock om kvinnan hade slutat snusa eller röka före sitt första besök på mödravårdscentralen, något som Anna Gunnerbeck ser som positivt.
– Men då gäller det att kvinnan slutar tidigt. Så fort graviditetstestet visar positivt eller ännu tidigare om man planerar att bli gravid.
Och de flesta lyckas bli kvitt begäret. Mer än hälften av de kvinnor som ingick i studien och som rökte eller snusade tre månader innan de blev gravida hade slutat göra det på egen hand när de skrevs in på mödravårdscentralen.
Studien presenteras i vetenskapstidskriften Plos One.