Att äta för mycket socker kan leda till depression och ångest, enligt en stor brittisk studie. Foto: TT

Socker ökar risk för psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Personer som äter stora mängder socker, exempelvis i form av sötad mat, bakverk och läskedrycker, löper en ökad risk att drabbas av psykiska störningar. Det hävdas i en stor brittisk studie.

Resultaten, som publiceras i Scientific Reports, bygger på analyser av en grupp på 8.087 män och kvinnor i åldrarna 39 till 83 år.

Gruppen ingår i den så kallade Whitehall-studien där forskare undersökt faktorerna bakom olika sjukdomar hos brittiska statstjänstemän. I studien, som har pågått sedan 1967, har man bland annat granskat effekterna av olika dieter.

Nu har man tittat specifikt på dietens betydelse för den psykiska hälsan. De slår fast att ett stort sockerintag kan medföra vissa risker.

Däremot fann de inga belägg för det omvända förhållandet — att människor som redan har psykiska störningar tenderar att öka sitt sockerintag. De anser att den hypotesen nu är motbevisad.

För mycket socker

Forskarna, som är verksamma vid University College i London, konstaterar också att människorna i de anglosaxiska länderna lever extra farligt.

LÄS MER: Experterna: Socker klart onyttigt – men inget fel med lördagsgodis

Enligt den brittiska sjukvårdsmyndigheten National Health Service bör en vuxen person inte äta mer än 30 gram tillsatt socker per dag, men i genomsnitt äter britterna ungefär dubbelt så mycket per person — och amerikanerna tre gånger så mycket. Vissa personer äter långt mer.

Psykiska störningar

Resultaten antyder att ett relativt högt sockerintag leder till ökade risker för depressioner och de flesta av de psykiska störningar som innefattas i begreppet Common Mental Disorders (CMD), exempelvis ångest, panikkänslor, fobier, tvångstankar och stressymptom.

Bland männen med det högsta sockerintaget var riskökningen 23 procent.

LÄS MER: Diet och depression hänger ihop

Orsaken till att frekvensen inte var lika hög hos kvinnorna är okänd. Det är inte heller klarlagt på vilket sätt sockret påverkar psyket. En hypotes är att det ger upphov till en stark insulinutsöndring som påverkar hormonnivåerna i kroppen, vilket i sin tur skapar ångest och depressioner.

Socker

Socker (från det arabiska ordet sukkar) är en allmän benämning på kolhydratet sackaros. Det framställs ur sockerbetor och sockerrör.

Olika sockerprodukter är exempelvis bitsocker, pärlsocker, florsocker och farinsocker.

Socker från sockerrör framställdes redan på 500-talet i Indien. Det fick dock kommersiell betydelse först på 1100-talet då det började spridas i Europa. Ännu på 1500-talet var sockret en lyxvara men i och med koloniseringen av Amerika ökade produktionen kraftigt vilket ledde till lägre priser och en ökad konsumtion.

Världens största nutida producent och exportör av socker är Brasilien.

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.