Väger för mycket för att inte glida ner? Foto: AP/Jacques Brinon

Spindelmannen – för tung för att klättra på väggen

Publicerad

Har du någon gång drömt om att kunna klättra på väggen? Forskare har nu för första gången visat varför det inte är fysiskt möjligt. För oss människor i alla fall.

Vad krävs för att ett djur ska kunna hålla hålla sig fast vid en slät vägg? Det har forskare vid Cambridge undersökt. I en studie har de mätt den kroppsyta som olika arter av klättrande djur använder för attfästa sig vid lodräta ytor och konstaterar att djuretsvikt står i proportion till den andel kroppsyta den måste användaför att hålla sig kvar på väggen.

Unika trampdynor

Vadgäller spindlar och kvalster, så väger dessa djur så lite att de kanhålla sig uppe med relativt små medel, och deras kontaktyta medunderlaget behöver inte vara så stort.

Men när det kommer till tyngredjur blir det svårare. Geckoödlan är det största djur som kan klättra på väggar. Enligt forskarna är denett gränsfall, som lyckas med konststycket eftersom dess trampdynor är utrustade med hår som på ett unikt sätt fäster motunderlaget.

Vi väger för mycket

För att vi människorskulle kunna hålla oss fast på släta väggar skulle det krävasmycket mer än så. För att inte glida ner skulle vi tvingas haenormt stora klistriga trampdynor, som enligt forskarna skulle uppta 40procent av vår totala kroppsyta.

Det motsvarar en skostorlek på145. Inte så vidare praktiskt.

Enligt forskarna handlar det igrunden om att små djur har större kroppsyta i förhållande till sinkroppsvikt, men ju större djur, desto mindre blir kroppsytan iförhållande till vikten.

Med hjälp av sina smarta trampdynor kanjust geckoödlan, trots att den väger rätt mycket, ändå klättrapå väggar. För tyngre djur skulle det helt enkelt inte fungera, menar en av forskarna bakom studien som nu publiceras i tidskriften PNAS.

Referens:

Labonte, D et al ”Extreme positive allometry of animaladhesive pads and the size limits of adhesion-based climbing.” PNAS18 January 2016. DOI: 10.1101/033845

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.