Vad vill du veta om kognitiva sjukdomar som till exempel alzheimer? Foto: TT

Läs chatten om kognitiva sjukdomar

Uppdaterad
Publicerad

Moa Wibom, överläkare i kognitiv medicin och Jens Persson, specialist i allmänmedicin svarade på tittarnas frågor.

Chatta om kognitiva sjukdomar

Tack för ikväll och allt engagemang. Kognitiva sjukdomar berör oss alla på ett eller annat sätt. Nu stänger vi chatten och jag hoppas att vi ses igen nästa vecka.

Sköt om er!

Pinnat inlägg

Här svarade Moa Wibom, överläkare i kognitiv medicin och Jens Persson, specialist i allmänmedicin, på tittarnas frågor.

Tack Moa och Jens, och tack alla ni som ställt frågor! Nu stänger vi chatten för den här gången. Ta hand om er. 💙

Nina • Tack!

Stickan • Hur beter man sig med en som vägrar att söka hjälp. Alla vi i närheten märker att minnet sviktar och förvirring är stor. Vi har tjatat men patienten vill inte söka vård ?
Vad gör man ?

Det är svårt att tvinga någon att söka vård.

I ett antal fall har en anhörig hört av sig till oss och bett oss kalla en patient till hälsocentralen för bedömning av kognitionen, men att vi i kallelsen uppger annat syfte, exempelvis "hälsokontroll" eller liknande, för att personen i fråga ska komma och inte vägra.

Det kan upplevas som att vi då luras, men både de anhöriga och vi i vården gör detta för vad vi upplever är patientens eget bästa i slutändan.

Vattenskallen • Hydrocefalus är ju en väldigt underdiagnostiserad sjukdom som oxå förväxlas med Parkinson eller Alsheimer! Hur många får diagnosen i Sverige varje år? Hur effektiv är operationen med en shunkt?

den klassiska symptomtriaden via normaltryckshydrocefalus består oftast i minnessvikt(kognitiva symptom), balansproblem och urininkontinens.

En shunt som normaliserar intrakraniella trycket är en effektiv åtgärd.

Hej alla kloka och intresserade medmänniskor!

Tack för fina och svåra frågor och för att ni frågar dem! Om inte kommer vi inte framåt i förståelsen och omhändertagandet av alla som får dödliga sjukdomar i hjärnan. Nu har jag själv en kognitiv svikt som behöver åtgärdas med vila och sömn. På återseende!

Moa

Mormor • Tack för det ni pratat om frontotemporal sjukdom, det finns så lite information. Demensinfo brukar nästan jämt bara gå in på altzheimerinformation efter att man rabblat andra kognitiva diagnoser.
Tack. MO

Canque • Undrar vad kan jag göra för att hjälpa mitt hjärna att inte blir sjuk? Att hjärnan är frisk så länge. Jag är 70 år mår bra o darför skulle vara bra hitta något som jag kan hjälpa mitt hjärna.

Fortsätt med goda levnadsvanor. stimulera dig själv, både mentalt, socialt och fysiskt

Jojjo • Kan man skilja på minnesproblem mellan: alsheimers, klimakteriet, stress, parkinson?

Ja det borde man kunna. ATt utesluta "andra orsaker" (depression, andra sjukdomstillstånd, etc) till kognitiva symptom är en del i en utredning då vi misstänker kognitiva sjukdomar

Erica • Varför blir man lätt arg vid kognitiv sjukdom?

HEj Erica!

Färre hjärnceller som kan tolka omgivningen och kommunicera! Tänk så stressande och irriterande att inte förstå eller kunna göra sig förstådd. I tillägg tröttare hjärna som har kortare stubin. Lugn och ro och saker som tryggare hjälper ofta.

Moa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet