Det finns fortfarande frågetecken kring hur regeringens vaccinplan ska kunna gå att genomföra. Enligt Ali Mirazimi, som är adjungerad professor i klinisk virologi vid Karolinska Institutet, är det mycket som kan gå fel.
– Vaccin produceras och skeppas direkt så allt som påverkar produktionen kan störa. Själva transporterna kan det bli problem med och även när vaccinen ska delas ut. Allt ska klaffa i produktion till användning, förklarar han.
Tre godkända vaccin än så länge
Befolkningen i Sverige över 18 år var i november 2020 drygt 8 miljoner (SCB, 2020). Räknar man med att alla över 18 år behöver två doser vaccin och vill vaccinera sig, krävs det cirka 16 miljoner doser.
Hittills har det rapporterats om 585 843 vaccinationer totalt till det nationella vaccinationsregistret. 398 092 personer har fått minst en dos vaccin (Folkhälsomyndigheten, 22 februari 2021).
Tre vaccin är än så länge godkända i Sverige. Pfizer/BioNTech, Astra Zeneca och Moderna. I Folkhälsomyndighetens plan finns 9 886 000 doser inräknade från de företagen.
Dock räcker inte bara deras vaccindoser till för att vaccinera alla över 18 år.
Hänger på godkännande av andra vaccin
Om vaccinen från Curevac och Johnson & Johnson (Janssen) blir godkända ser planen annorlunda ut, eftersom Johnson & Johnsons vaccin bara ska behövas i en dos.
Richard Bergström är Sveriges vaccinsamordnare och meddelar att det hänger på godkännande av Curevac och Johnson & Johnson (Janssen) och att Astra Zeneca kan leverera vaccin som de ska.
– Det finns inga jättemarginaler. Blir Janssen och Curevacs vaccin inte godkända eller kraftigt försenade, då kommer inte vaccinplanen att fungera. Men sannolikheten för deras godkännande är stor, förklarar Richard Bergström för SVT Vetenskap.
Richard Bergström poängterar att det är viktigt att ha en målbild.
– Jag tror att den här vaccinplanen är realistisk. Men alla vaccinbolagen måste vara med för att planen ska fungera, avslutar han.