Skatten på sockersötad dryck som läsk och sportdryck röstades igenom 2014 och sjösattes sedan under våren 2015 då Berkeley blev först ut i USA med en läskskatt.
Det har varit oklart vilken effekt skatten haft, men nu har forskarna vid Berkeley School of Public Health undersökt om minoriteter och låginkomsttagare – de grupper som dricker mest sockersötad dryck och därmed oftare drabbas av de negativa konsekvenserna av högt sockerintag – ändrat sina vanor.
Och resultatet var större än vad många exprter räknat med.
Grannarnas sötsug ökade
Författarna till studien som publicerats i American Journal of Public Health såg en nedgång på hela 21 procent under mätperioden.
För att mäta effekten av skatten jämförde forskarna försäljningen mellan april-juli 2014 med en femmånadersperiod året efter, precis efter att skatten införts.
Man jämförde också intaget av sockersötad dryck mellan minoriteter och låginkomsttagare i Berkeley med samma grupper i närliggande San Fransisco och Oakland – där man istället såg en uppgång på 4 procent.
Philadelphia inför läskskatt
Dock är det svårt att veta hur stor del av nedgången som kan tillskrivas skatten i sig och det faktum att sockersötad dryck blivit något dyrare i Berkeley.
Till exempel skulle man kunna tänka sig att kampanjen i samband med folkomröstningen kan ha påverkat och fått människor mer medvetna om farorna med sockersötad dryck.
Även den amerikanska staden Philadelphia kommer att införa en skatt på läskedrycker. I somras klubbade fullmäktige en 1,5-procentig skatt på läsk från och med årsskiftet.
Philadelphia blir därmed den första stora staden i USA att införa den här typen av skatt.