Foto: TT

Studie: Amerikansk läskskatt fungerar

Uppdaterad
Publicerad

Invånarna i den amerikanska staden Berkeley dricker 21 procent mindre läsk efter att staden införde en skatt på sockersötad dryck i fjol. Det visar en ny studie.

Skatten på sockersötad dryck som läsk och sportdryck röstades igenom 2014 och sjösattes sedan under våren 2015 då Berkeley blev först ut i USA med en läskskatt.

Det har varit oklart vilken effekt skatten haft, men nu har forskarna vid Berkeley School of Public Health undersökt om minoriteter och låginkomsttagare – de grupper som dricker mest sockersötad dryck och därmed oftare drabbas av de negativa konsekvenserna av högt sockerintag – ändrat sina vanor.

Och resultatet var större än vad många exprter räknat med.

Grannarnas sötsug ökade

Författarna till studien som publicerats i American Journal of Public Health såg en nedgång på hela 21 procent under mätperioden.

För att mäta effekten av skatten jämförde forskarna försäljningen mellan april-juli 2014 med en femmånadersperiod året efter, precis efter att skatten införts.

Man jämförde också intaget av sockersötad dryck mellan minoriteter och låginkomsttagare i Berkeley med samma grupper i närliggande San Fransisco och Oakland – där man istället såg en uppgång på 4 procent.

Philadelphia inför läskskatt

Dock är det svårt att veta hur stor del av nedgången som kan tillskrivas skatten i sig och det faktum att sockersötad dryck blivit något dyrare i Berkeley.

Till exempel skulle man kunna tänka sig att kampanjen i samband med folkomröstningen kan ha påverkat och fått människor mer medvetna om farorna med sockersötad dryck.

Även den amerikanska staden Philadelphia kommer att införa en skatt på läskedrycker. I somras klubbade fullmäktige en 1,5-procentig skatt på läsk från och med årsskiftet.

Philadelphia blir därmed den första stora staden i USA att införa den här typen av skatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.