Kvinnor drabbas oftare av autoimmuna sjukdomar medan män oftare får svåra infektioner. Nu kan en ny svensk studie förklara varför.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kvinnor drabbas oftare av autoimmuna sjukdomar medan män oftare får svåra infektioner. Nu kan en ny svensk studie förklara varför. Foto: Firat Celik

Svensk studie förklarar könsskillnaderna i vårt immunsystem

Publicerad

Genom att följa transpersoner under hormonbehandling kan svenska forskare nu förklara varför män har högre dödlighet vid infektioner och varför kvinnor drabbas mer av autoimmuna sjukdomar.

– Det här är ett jätteviktigt genombrott i vår förståelse av människors immunsystem, säger Petter Brodin, professor i immunologi.

Under coronapandemin hade män en högre risk att dö än kvinnor. Men kvinnor drabbas oftare av kvardröjande symptom, alltså postcovid.

Kvinnor har också flerfaldigt högre risk att drabbas av autoimmuna sjukdomar, som till exempel SLE, ledgångsreumatism och Sjögrens syndrom.

Tidigare har man inte förstått vad de här könsskillnaderna i vårt immunförsvar beror på men nu kan ett svenskt forskarteam visa vad testosteron gör med människors immunsystem.

I studien, som publiceras i Nature idag, har forskarna studerat 23 individer som är födda som kvinnor men som fått det manliga könshormonet testosteron i könsbekräftande syfte.

Testosteronet har nyckelroll

Forskarna följde dem både före och under hormonbehandlingen och kunde se hur den del av immunförsvaret som handlar om virusskydd reglerades ner av testosteron, samtidigt som könshormonet reglerade upp ett inflammatoriskt svar.

– Så det här kan förklara varför kvinnor löper ökad risk för autoimmuna sjukdomar. Vid många av de här autoimmuna sjukdomarna så ser man en överaktivering av virusförsvarssystemet. Och det är precis där vi ser att testosteron har en nyckelroll, säger Nils Landegren, läkare och forskare inom autoimmuna sjukdomar vid Uppsala universitet.

Förklarar det också varför fler män dog under coronapandemin?

– Ja, där kunde man ofta se se att virusförsvarssystemet fallerade tidigt i infektionen och att det i stället blev en okontrollerad och överdriven inflammation.

Hoppas på skräddarsydda vaccin

Nu hoppas forskarna att upptäckten ska leda till nya behandlingsmöjligheter för autoimmuna sjukdomar och till bättre behandlingar mot svåra infektioner. På önskelistan står också vaccin som är skräddarsydda för män och kvinnors olika immunsystem.

”Viktig studie för transpersoner”

– Det här ger oss en karta där vi kan söka nya mediciner riktade mot just de här delarna som är hormonreglerade. Det är också en jätteviktig studie för transpersoner som får hormonbehandling. De individerna behöver följas upp så att vi ser att de inte drabbas av negativa konsekvenser på grund av hormonbehandlingen, säger Petter Brodin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.