Under coronapandemin hade män en högre risk att dö än kvinnor. Men kvinnor drabbas oftare av kvardröjande symptom, alltså postcovid.
Kvinnor har också flerfaldigt högre risk att drabbas av autoimmuna sjukdomar, som till exempel SLE, ledgångsreumatism och Sjögrens syndrom.
Tidigare har man inte förstått vad de här könsskillnaderna i vårt immunförsvar beror på men nu kan ett svenskt forskarteam visa vad testosteron gör med människors immunsystem.
I studien, som publiceras i Nature idag, har forskarna studerat 23 individer som är födda som kvinnor men som fått det manliga könshormonet testosteron i könsbekräftande syfte.
Testosteronet har nyckelroll
Forskarna följde dem både före och under hormonbehandlingen och kunde se hur den del av immunförsvaret som handlar om virusskydd reglerades ner av testosteron, samtidigt som könshormonet reglerade upp ett inflammatoriskt svar.
– Så det här kan förklara varför kvinnor löper ökad risk för autoimmuna sjukdomar. Vid många av de här autoimmuna sjukdomarna så ser man en överaktivering av virusförsvarssystemet. Och det är precis där vi ser att testosteron har en nyckelroll, säger Nils Landegren, läkare och forskare inom autoimmuna sjukdomar vid Uppsala universitet.
Förklarar det också varför fler män dog under coronapandemin?
– Ja, där kunde man ofta se se att virusförsvarssystemet fallerade tidigt i infektionen och att det i stället blev en okontrollerad och överdriven inflammation.
Hoppas på skräddarsydda vaccin
Nu hoppas forskarna att upptäckten ska leda till nya behandlingsmöjligheter för autoimmuna sjukdomar och till bättre behandlingar mot svåra infektioner. På önskelistan står också vaccin som är skräddarsydda för män och kvinnors olika immunsystem.
”Viktig studie för transpersoner”
– Det här ger oss en karta där vi kan söka nya mediciner riktade mot just de här delarna som är hormonreglerade. Det är också en jätteviktig studie för transpersoner som får hormonbehandling. De individerna behöver följas upp så att vi ser att de inte drabbas av negativa konsekvenser på grund av hormonbehandlingen, säger Petter Brodin.