Cirka 50 fler personer dog per 100,000 invånare i Sverige under den första vågen av covid-19 än vad vi hade sett om pandemin inte hade inträffat. Foto: Pexels

Sverige på sjunde plats i överdödlighet i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har lett till att över 200 000 människor, bland 21 jämförda länder i Europa samt Australien och Nya Zeeland, dött i förtid, enligt en ny studie.

Cirka 50 fler personer dog per 100,000 invånare i Sverige under den första vågen av covid-19 än vad vi hade sett om pandemin inte hade inträffat. 

Med den siffran hamnar Sverige på sjunde plats för män och sjätte plats för kvinnor i Europa, enligt en ny studie publicerad i Nature Medicine.

England och Wales, Spanien, Italien, Skottland och Belgien ligger högst upp på listan.

— Det som är nytt med den här studien är att de har samlat in bra data från alla de här länderna och gjort ordentliga beräkningar där många parametrar tagits med, säger Karin Modig, epidemiolog vid Karolinska Institutet där hon arbetar med en egen studie om överdödlighet under pandemin.

England har högst överdödlighet

England och Wales toppar listan med ca 100 döda per 100,000 invånare under våren 2020.  

Forskarna har jämfört data från 19 europeiska länder; Österrike, Belgien, Bulgarien, Tjeckien,  Danmark, England och Wales, Finland, Frankrike, Ungern, Italien, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Skottland, Slovakien, Spanien, Sverige och Schweiz, samt Australien och Nya Zeeland.

Hur gammal är befolkningen?

Genom att jämföra de här 21 ländernas dödlighet från 2010 fram till mitten på februari 2020 har man skapat en modell för vad “normal” dödlighet borde ligga på om pandemin inte hade inträffat.

Forskarna har sedan jämfört det med den första vågen, det vill säga antalet dödsfall mellan mitten på februari till maj 2020.

— Det viktigaste när man jämför överdödlighet mellan länder är att ta hänsyn till skillnaden i åldersstruktur i befolkningen och det har man gjort här, säger Karin Modig.

Hårdare restriktioner, lägre överdödlighet – på kort sikt

Studien kommer fram till att länder som hade hårdare nedstängning fick lägre överdödlighet under den första vågen men forskarna påpekar också att många av hälsoeffekterna av nedstängningen ännu inte är studerade. 

— Man kanske ser en direkt effekt av att pandemin påverkar överdödligheten under nedstängning. Men när man stänger ner cancerscreening och mycket annat så får det effekt senare. Därför är det viktigt att vi fortsätter studera överdödligheten för hela 2020 och framåt, säger Karin Modig.

Vi har sökt Folkhälsomyndigheten för en kommentar specifikt till den här studien, men de har avböjt att kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.