Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur parasitflugor lägger sina larver som till slut får syrsan att explodera. Foto: Vetenskapens värld/SVT

Evolution på rekordtid: Syrsor har slutat med parningsläte

Publicerad

De senaste åren har många syrsor på stillahavsöar slutat sjunga. Evolutionsbiologen Marlene Zuk upptäckte att det fanns en fysisk förklaring. 

– Om du ser en massa syrsor men inte hör lockrop måste det vara något fel, säger hon. 

Under loppet av bara fem år har syrsor runt om på Hawaii blivit tysta. Det beror inte på en beteendeförändring, utan på att vingarnas uppbyggnad har förändrats och inte kan ge ifrån sig ljud. 

Det är en av de snabbaste mutationer som bevittnats.  

– Vingarna har inte förmågan att producera sång. På ytan ser hanarnas vingar nu ut som honornas, säger Marlene Zuk i Vetenskapens värld: Insekternas sexliv. 

Svårare för syrsor att hitta partner

Bakgrunden är att hanarnas sång inte bara gjorde det enklare för honor att hitta dem – det underlättade även för parasitflugor. 

Parasitflugorna lägger larver på syrsornas rygg som sedan borrar sig in i kroppen och äter upp syrsan inifrån. Till slut blir parasitflugans larver så stora att syrsan exploderar.  

Syrsorna undviker nu hotet från parasitflugan, men tystnaden har även medfört att honor har svårare att hitta hanar. 

– De har förlorat en sexuell signal. Det är som att påfåglar skulle vakna upp och upptäcka att fjädrarna försvunnit, säger Marlene Zuk.

Se Vetenskapens värld –  Insekternas sexliv på SVT Play eller den 11/9 klockan 20 på SVT2

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.