Imorgon publicerar folkhälsomyndigheten nya siffror över tbc i Sverige. SVT kan redan idag berätta att antalet fall av tbc har ökat kraftigt de senaste tio åren. Förra året upptäcktes 835 nya fall.
Den rutinmässiga vaccineringen av tbc upphörde i Sverige under mitten av 1970-talet eftersom man ansåg att sjukdomen var utrotad. Men nu har situationen förändrats.
Förändrade hans liv
Jorge är en av dem som diagnostiserats med tbc och för honom har bakterien förändrat hans liv.
– Jag blev sjuk för några år sen och trodde det var vanlig förkylning eller influensa. Men när febern aldrig gav sig gick jag till läkaren. Till sist förstod de att jag hade TBC, säger Jorge.
Jorge, som kommer från en av de forna sovjetrepublikerna, anlände till Sverige för sex år sen. Till en början gick allt bra. Han pluggade och fick ett bra jobb på en IT-byrå i Stockholm. Därefter kom sjukdomen.
– När jag fick veta att det var tbc förstod jag ingenting. Jag visste knappt vad det var, men när jag läste på lite mer blev jag desto mer orolig, berättar Jorge.
Invandring har inte bidragit till smittspridning
Tbc smittar via bakterier som sprider sig i luften från en person som är smittad. Men man kan bära på tuberkulosbakterierna en lång tid innan man blir sjuk. Vissa blir heller aldrig sjuka utan bakterierna ligger vilandes hela livet utan att ge symptom.
Av de nytillkomna tbc-fallen i Sverige är majoriteten födda utomlands i länder där tbc är vanligt. De allra flesta har smittats innan de har kommit till Sverige och någon ökning av fall som smittats i Sverige kan man inte se. Risken att få tbc genom att vistats ute i samhället är låg. Men antalet tbc-smittade i Sverige är alltså nu högre än på mycket länge.
För dem som drabbas följer, förutom en lång behandling, även ett stigma. Många som är sjuka vill inte berätta. I Sverige måste däremot läkare som diagnostiserar tbc anmäla dessa vilket gör att man kan hålla koll på hur situationen förändras.
Extrema biverkningar av mediciner
Idag går tbc att behandla, men det krävs medicinering med kraftig antibiotika som ger svåra biverkningar. I flera länder är även mer resistenta tbc-stammar vanliga, där väldigt få antibiotikasorter fungerar. De så kallade multiresistenta tbc-bakterierna sprider sig i världen och har även rapporterats i Sverige.
Jorge lider av den resistenta varianten av tbc. För att han ska kunna ha en chans mot bakterierna måste han behandlas med läkemedel och antibiotika i två års tid. Biverkningarna av medicinerna är svåra, alltifrån kräkningar, extrem trötthet, till ledproblem och psykoser kan drabba den sjuke, men avbryts behandlingen ökar resistensen.
”Inte ens min fiende”
Jorge kan idag arbeta halvtid. Medicinerna och sjukdomen gör det svårt för honom att orka mer än så. Hans tbc är inte smittsam, vilket är ovanligt, men han talar ändå inte öppet om sin sjukdom eftersom många då blir skrämda och tror att de ska smittas av honom.
– Jag önskar inte min värsta fiende den här sjukdomen, säger han. Den är så svår, både socialt och rent fysiskt, att ingen borde utsättas för den.
Se Vetenskapens värld om tbc och resistenta bakterier den 29 februari i SVT2 kl 20.00, samt i Rapport ikväll kl 19.30