Amerikanska forskare har kartlagt drygt 270 000 amerikanska ungdomars sömnvanor under perioden 1991 till 2012 och ser en rejäl minskning av antalet ungdomar som säger sig regelbundet sova minst sju timmar per natt. Samma trend kan ses bland svenska ungdomar menar sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet i Stockholm.
– I Sverige har sömnproblemen dubblerats mellan 1993-2003, och tre- eller fyrdubblats hos unga kvinnor. I början av 90-talet skedde en förändring i yngres utbildning med till exempel tidigare betyg. Det har lett till att unga känner av högre akademiska krav och oroar sig mer vilket leder till sämre sömn, säger han.
Flickor sover minst
I den amerikanska undersökningen fick tonåringar mellan 13 och 18 år ange hur ofta de fick minst sju timmars sömn, och den allra största minskningen i sömntid fanns hos 15-åringar. 1991 angav 72 procent att de regelbundet fick sju timmars sömn eller mer per natt, medan det i samma grupp år 2012 bara var 63 procent som sov tillräckligt.
Man kunde också se att flickor sover betydligt mindre än pojkar, något som också stämmer in på svenska ungdomar.
– Flickor och kvinnor har andra krav på sig från samhället och synen på kvinnor har förändrats mycket på senare tid.Flickor förväntas vara smarta, populära och snygga och det leder till orimlig press. Killar som inte har de kraven på sig i samma utsträckning sover bättre, säger TorbjörnÅkerstedt.
Sociala medier påverkar
Det ständiga teknikanvändandet som ökat kraftigt sedan 1990-talet är också en bidragande faktor till minskad sömn bland ungdomar. Författarna av studien spekulerar i att internet och sociala medier till viss del ligger bakom sömnproblemen, något som Torbjörn Åkerstedt också är övertygad om.
– I de yngsta generationerna gör alla kontakter man måste ha att man lägger sig för sent. När man väl går och lägger sig hoppas man på att något kul ska hända i telefonen under natten vilket ger sämre sömn. Samma fenomen går att se hos jourarbetare, men detta sjukliga beroende av internet är ett ungdomsfenomen, säger Torbjörn Åkerstedt.
Kan få allvarliga konsekvenser
Tonåringar behöver egentligen cirka 9 timmar sömn per natt och att sova för lite har negativa konsekvenser på både kort och lång sikt.På kort sikt blir man trött, irriterad och får sänkt funktionsförmåga, men de stora problemen kommer med tiden.
– Sömnproblem är relaterat till ökad risk för till exempel diabetes, utbrändhet och depression. Sömn är gratis och därför tar vi den för givet, men sömnbrist är ett stort folkhälsoproblem.Vi blir mer noga med mat, sprit och rökning och sömn borde platsa på den listan. Tyvärr blir sömnen inte tagen på lika stort allvar och man ser inte lika mycket propaganda runt den. Förhoppningsvis kommer folk bli mer medvetna i framtiden, sägerTorbjörn Åkerstedt.