Foto: SVT Design

Trots dödligheten – politikerna nöjda med drogpolitiken

Uppdaterad
Publicerad

Trots den höga narkotikadödligheten råder det en bred enighet bland riksdagspartierna om att den svenska narkotikapolitiken i grunden är framgångsrik. Det visar en enkät som SVT Nyheter gjort.

SVT Nyheter har ställt fyra frågor om den svenska narkotikapolitiken till samtliga åtta riksdagspartier.

Och sammanfattningsvis kan man säga att det är små skillnader i partiernas svar.

Den svenska narkotikadödligheten

Bland annat frågade vi partierna om vilka förklaringar man anser ligga bakom den, i ett internationellt perspektiv, höga svenska narkotikadödligheten.

”Mer moral än evidens”

Här kunde vi se att Centerpartiet och Vänsterpartiet stack ut som mest kritiska till den vård som i dag erbjuds till människor med missbruksproblem.

Partierna menar bland annat att missbruksvården i dag bygger på tyckande och ideologi snarare än vetenskap, och att detta försvårar för människor med missbruksproblem att få hjälp. Vilket i sin tur bidragit till dödligheten.  

”Missbruksvården bygger i dag alltför lite på medicinsk kunskap och präglas för mycket av åsikter och gamla normer”, svarar Centerpartiet.

Vänsterpartiet menar att ”stigmatisering och diskriminering” stänger ute människor som injicerar droger och att behandlingen i dag bygger mer på ”moral än evidens”.

”Dör inte till följd av politiken”

Folkhälsominister Gabriel Wikström (S) har nyligen gett Socialstyrelsen i uppdrag att utreda den narkotikarelaterade dödligheten, vilket välkomnas av flera partier i enkäten.

Moderaterna och Miljöpartiet ger ingen förklaring till varför dödligheten i Sverige är så hög, utan lyfter istället fram att underlaget som de europeiska jämförelserna bygger på skiljer sig åt, vilket försvårar jämförelser mellan länderna.

Kristdemokraterna är inne på samma linje och menar att bedömningar och definitioner av vad som är narkotika och vad som klassas som narkotikarelaterade dödsfall kan variera från land till land.

”Det är viktigt att komma ihåg att människor dör till följd av sitt narkotikabruk, inte till följd av en politik som gör det svårt att få tag på droger”, skriver Kristdemokraterna.

Sverigedemokraterna framhåller den grova organiserade brottsligheten som en orsak till att tillgängligheten och därmed dödligheten ökat.

Fler sprututbytesprogram

På frågan om vad respektive parti vill göra åt den höga dödligheten återfinns få konkreta förslag.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Folkpartiet lägger stor vikt vid tidigare och mer lättillgängliga vårdinsatser, medan Centerpartiet och Vänsterpartiet är något mer konkreta i sina förslag.

Centerpartiet vill till exempel att missbruksbehandlingen ska läggas över på sjukvården, att tröskeln till substitutionsbehandling ska sänkas samt att sprututbytesprogram ska införas på alla ställen i landet där det finns behov.

Höjda straff

Vänsterpartiet vill att vårdgarantin även ska omfatta beroendevården och att det kommunala vetot mot sprututbytesprogrammet bör avskaffas. I dag har endast 6 av 290 svenska kommuner sprututbytesverksamhet.

Sverigedemokraterna vill se höjda straff för narkotikabrott samt möjliggöra för rättsväsendet att använda brottsprovokation mot kriminella nätverk som försörjer sig på droghandel .

Kristdemokraterna svarar kort med att man ”arbetar konsekvent för att stoppa alla tendenser till drogliberalisering”.

”Inte bättre med mer liberal syn”

Vi frågade också om den svenska restriktiva narkotikapolitiken, som betyder nolltolerans mot narkotika, varit framgångsrik.

Flera av partierna lyfter fram det faktum att få unga svenskar provat narkotika som en framgång. Den höga dödligheten ses dock av många som ett misslyckande.

Socialdemokraterna lyfter fram brister i vården, men menar att det knappast hade sett bättre ut med en mer liberal syn på narkotika.

Kristdemokraterna menar att en avkriminalisering sannolikt skulle leda till att utbudet ökar. Partiet menar också att utan ett totalförbud kan polisen inte med ”all kraft bekämpa de partydroger som i dag blir ett allt större problem”.

”En straffideologi”

Det enda parti som svarade med ett rakt nej på frågan var Vänsterpartiet.

”Det går inte att tala om framgång när 500 personer dör av överdoser varje år”, svarar partiet.

Man menar dock inte att lösningen är att gå från nolltolerans till legalisering utan att börja behandla beroende som en sjukdom.

”I Sverige har vi krävt drogfrihet innan de som injicerar får hjälp. Detta krav gör att många skrivs ut från behandlingsprogram mot sin vilja. Det är en straffideologi”.

Majoritet vill ha nolltolerans

Den sista frågan vi ställde var om nolltoleranspolitiken bör behållas i sitt nuvarande skick.

En majoritet av partierna svarade med ett rakt ja. Centerpartiet och Vänsterpartiet stod åter för formuleringar som skilde sig mest från den politik som förs i dag. 

”Inriktningen bör i högre grad handla om skademinimering. Drogfrihet är önskvärt, men att säkerställa att en människa faktiskt överlever måste vara det primära målet”, svarar Centerpartiet.

”Bör inte vara kriminellt att använda narkotika”

Vänsterpartiet anser att det inte ska vara kriminellt att ha använt narkotika, eftersom människor som har problem då kan undvika att söka hjälp, vilket kan leda till allt tyngre missbruk.   

Miljöpartiet, Folkpartiet, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna vill alla behålla den nuvarande politiken, men satsa mer på vård.

Folkpartiet menar till exempel att tillgången till evidensbaserad vård, som substitutionsbehandling, måste förbättras, väntetiderna kortas och samarbetet mellan kommun och landsting stärkas.

Fakta: Enkätundersökningen

Vi frågade efter partiets officiella åsikt i de specifika frågorna. Frågorna besvarades via mejl.

Frågorna var:

  • Vilka är de viktigaste förklaringarna till att den svenska narkotikadödligheten, i ett internationellt perspektiv, är så hög?
  • Vad vill ert parti göra åt detta?
  • Anser du att den svenska nolltoleransen varit framgångsrik. Ja, nej, varför?
  • Bör den svenska nolltoleranspolitiken behållas i nuvarande skick? Ja, nej? Varför?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den svenska narkotikadödligheten

Mer i ämnet