• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Att göra abort är ofta tabubelagt och omgärdat med stigmatisering. Trumps beslut att dra in bistånd till abortrelaterade verksamheter kan ge fler osäkra aborter. Foto: AP/TT

Trumps indragna abortbistånd kan ge sämre forskning

Uppdaterad
Publicerad

Ett av Donald Trumps första beslut som president var att dra in bistånd till organisationer som stödjer abort. Det finns en oro inom forskarsamhället för att beslutet kan ge fler osäkra aborter och sämre möjligheter att forska om kvinnors hälsa.

Bara några dagar efter att Donald Trump kom till makten fattade han beslut om att biståndet till organisationer som stödjer abort ska dras in.

Beslutet har skapat en växande oro bland amerikanska forskare, som befarar att antalet osäkra aborter kommer att öka och att möjligheterna att forska om kvinnors sexuella hälsa kommer att minska. Afrika är en kontinent som kan komma att bli särskilt hårt drabbad, eftersom beroendet av USA:s bistånd är stort.

”Risk för censur”

I en artikel i tidskriften Science skriver tre forskare att det finns risk för att det kan bli mindre intressant att bedriva forskning om abort i exempelvis afrikanska länder när det inte längre går att få ekonomiskt stöd från USA.

– Vi oroar oss för att nationella och regionala organisationer kommer att dra sig för att göra abortrelaterad forskning, och om de ändå gör det med hjälp av egen finansiering så finns det risk för att de kommer att censurera sina resultat. Särskilt om det handlar om forskning kring osäkra aborter, och som pekar på vikten av att det finns möjlighet att göra säkra aborter, säger Barbara Crane, en av författarna bakom artikeln i tidskriften Science.

Svårare att rekrytera

Margareta Larsson, forskare inom reproduktiv hälsa vid Uppsala universitet, tycker att artikeln i Science tar upp ett viktigt problem. När USA drar in bistånd till organisationer som stödjer abortrelaterade verksamheter kan det bli svårare att rekrytera deltagare till abortstudier.   

Hon varnar, precis som andra experter, för att beslutet även kommer att få konsekvenser för verksamheter som hjälper kvinnor i fattiga och utsatta länder med preventivmedel och familjeplanering. 

– Det kan alltså få konsekvenser för forskning som går ut på att utveckla olika typer av preventivmedel där man vill se hur de fungerar och tas emot av kvinnorna, säger Margareta Larsson.

Donald Trumps beslut kan få konsekvenser för forskning inom abort och preventivmedel i fattiga länder, menar Margareta Larsson. Foto: Privat

”Svåra etiska beslut”

Den svenska biståndsorganisationen Sida har tagit avstånd från Trumps order och har fattat beslut om att de partnerorganisationer som arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa men samtidigt accepterar Trumps order inte längre kommer att få stöd av Sida. Beskedet från Sida oroar författarna bakom artikeln i Science.  

– Vissa organisationer kommer att ställas inför svåra etiska beslut. De kanske känner att de måste acceptera USA:s restriktioner för att kunna fortsätta med sina program inom HIV, mödravård eller andra områden, säger Barbara Crane till SVT Vetenskap. 

– Vi rekommenderar att Sverige gör individuella prövningar av biståndet till olika organisationer, där USA:s restriktioner kan vara en viktig faktor, men inte den enda.

”Skickar ut viktig signal”

Margareta Larsson har förståelse för att det finns farhågor, men menar samtidigt att beskedet från Sida skickar ut en viktig signal. 

– Jag kan tycka att det finns en poäng med att man gör den här typen av ställningstaganden. Det är ju en grundläggande rättighet som kvinna att man kan få välja om och när man vill ha barn, säger Margareta Larsson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.