Mediebolaget NBC:s tillstånd att sända TV och radio borde dras in, uttalade Donald Trump nyligen. Detta på grund av att de, enligt honom själv, sprider falska nyheter.
Christian Christensen, professor i journalistik vid Stockholms universitet och själv uppvuxen i USA, tror inte att några sändningstillstånd kommer att dras in, men påpekar att det ändå kan få konsekvenser.
”Hoten kan försvaga demokratin”
– Det är en symboliskt viktig sak att han säger det, även om det inte kommer att ske. Att han säger att det kan hända, eller kanske bör hända, leder till en situation där journalister och mediebolag möjligen aktar sig för vad de säger, säger Christian Christensen.
Kombinationen att journalister inte vågar uttala politiskt obekväma fakta och ett minskat förtroende för media hos allmänheten riskerar i förlängningen att försvaga demokratin.
Undersökningar visar att bara 41 procent av amerikanerna numera har förtroende för massmedia. Detta kan jämföras med toppåret 1976, då 72 procent hade förtroende för massmedia.
År 2016 var det 32 procent, och det som får siffrorna att öka i år är ett höjt förtroende hos anhängare till Demokratiska partiet.
Bara 14 procent av republikanerna tror på massmedia
Förtroendet bland republikaner ligger fortfarande på rekordlåga 14 procent, vad gäller just förtroendet för massmedia. Om ingen tror på det som publiceras i media är det svårt att debattera politik, menar Christian Christensen.
– När man inte kan komma överens om basfakta då är det otroligt svårt att ha en demokratisk diskussion, det är nästan omöjligt, säger Christian Christensen.
Mer om forskningen kring varför ”faktaresistens” ökar och hur våra hjärnor får oss att avsiktligen skapa missförstånd – i programmet Vetenskapsstudion på SVT Play från lördag klockan 9 eller måndag 30/10 klockan 21.55 i Kunskapskanalen.
Medieförtroendet i Sverige
Medieakademin gör varje år en förtroendemätning över Sveriges samhällsinstitutioner. I den senaste undersökningen hade 46 procent av svenskarna ganska eller mycket stort förtroende för kategorin Radio/TV. För dagspressen var det 31 procent.
Enligt SOM-institutets senaste mätning har ungefär 75% av svenskarna svarat att de har stort eller ganska stort förtroende för Sveriges Radio och Sveriges Television.
För den lokala morgontidningen var siffran 55 procent. Dagens nyheter och Svenska Dagbladet hade ungefär 45 procent vardera, och TV4 hade 53 procent.
De som har något lägre förtroende bland svenskarna är kvällstidningarna. Andelen som svarat att de har stort eller ganska stort förtroende för Aftonbladet var 24 procent, och för expressen var siffran 19 procent.
Mer om forskningen kring varför ”faktaresistens” ökar och hur våra hjärnor får oss att avsiktligen skapa missförstånd – i programmet Vetenskapsstudion på SVT Play från lördag klockan 9 eller måndag 30/10 på Kunskapskanalen.