Det senaste decenniet har forskare från bland annat Stockholms universitet kunnat visa att universums expansion ser ut att accelerera. Detta kom man fram till genom att undersöka hur ljuset från en viss typ av supernova beter sig i universum.
Nu har man fått flera nya nycklar för att kunna ta reda på mycket mer.
Fyra starka ljusstrålar
Idag finns det två sätt att försöka förstå hur universum expanderar: ett när man mäter hur ljus beter sig som kommer från en källa väldigt nära vår galax, och ett där man mäter ljus som kommer så nära Big Bang som möjligt. Men dessa två resultat är inte samstämmiga.
Förhoppningen är att man nu kan vara en tredje metod på spåren, efter att man observerat hur fyra kraftiga ljusstrålar från en 4,4 miljarder år gammal supernova har krökts när det passerat en galax 2,6 miljarder ljusår bort.
Supernovan är just av det typen som kan hjälpa oss att bättre förstå hur universum expanderar, och ligger dessutom någonstans mittemellan Big Bang och våra närmaste ljuskällor.
Upptäckten presenteras i veckans nummer av den vetenskapliga tidskriften Science.
– Bilderna av de här ljusstrålarna är 52 gånger starkare än vad de brukar vara, tack vare att de förstärkts när de for genom den här galaxen. Och det faktum att vi har fyra olika ljusstrålar gör att vi kan beräkna vid vilka tidpunkter de var som starkast och hur avståndsförhållandet mellan dem ser ut. Det har vi aldrig haft möjlighet att göra tidigare, säger Ariel Goobar, professor i experimentell astropartikelfysik vid Stockholms universitet och Oskar Kleincentret, och en av forskarna bakom upptäckten.
Kan hjälpa till i jakten på mörk materia
Men det finns ytterligare ett område som den här typen av observationer skulle kunna ge ett viktigt bidrag till, enligt Martin Sahlén, forskare vid Institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet, som har läst studien.
– Man kan tänka sig att vi kan lära oss mer om egenskaperna hos den så kallade mörka materian. Såhär många och ljusstarka ljusstrålar är ovanligt att finna, och genom att studera skillnader i ljusstyrka mellan ljusstrålarna kan man få ett bättre grepp om hur den mörka materian är fördelad och ser ut i den galax som ljuset har passerat genom, säger han.