• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En ny studie ger svar på exakt hur hjärnan påverkas av drogen LSD. Foto: TT

Unika bilder visar hur LSD påverkar våra hjärnor

Publicerad

En ny studie avslöjar något som forskarvärlden länge undrat över – nämligen hur den psykedeliska drogen LSD påverkar våra hjärnor. Nu hoppas forskarna att resultaten ska leda till att drogen ska kunna användas i medicinskt syfte.

I höstas rapporterade flera amerikanska medier om hur unga personer inom it-världen experimenterade med små doser av den psykedeliska festdrogen LSD för att bli bättre, snabbare och effektivare, på jobbet.

Och vad drogen egentligen gör med den mänskliga hjärnan har varit en fråga som forskare länge velat, men inte lyckats, få ett svar på. Tills nu.

En ny brittisk studie, och nya unika bilder, visar att LSD sätter igång en våg av aktivitet och faktiskt ”öppnar upp” hjärnan – det vill att säga att den öppnar upp mellan olika delar av hjärnan som normalt inte samverkar.

”Fri och utan begränsningar”

Delar av hjärnan som till exempel gör att vi kan se, höra och röra oss arbetar nämligen utan att ha någon koppling till varandra i ett opåverkat tillstånd. Men studien visar att dessa ”nätverk” bryts ner för personer som tagit LSD, vilket gör att delarna av hjärnan kommunicerar med varandra, och blir mer som en.

Det innebär till exempel att personen får ”bilder” från flera delar av hjärnan, och inte bara från syncentrat. Forskarna beskriver det som att testpersonerna kunde ”se med stängda ögon” – något som skulle kunna förklara de hallucinationer som länge kopplats samman med drogen.

– På många sätt påminner LSD-tillståndet om hur hjärnan är när vi var spädbarn – fri och utan begränsningar, säger Robin Cahart-Harris som lett studien, till nyhetsbyrån Reuters.

Förklarar känslan

Forskningsteamet, vid Imperial College i London, har kunnat genomföra studien då frivilliga gått med på att ta drogen och låta sina hjärnor fotograferas. De fick komma in till en klinik vid två tillfällen, en av gångerna fick de en dos av 75 mikrogram LSD, den andra gången ett placebopiller.

Och bilderna, de första i sitt slag, visar exakt hur stor del av hjärnan som aktiverades när testpersonerna var påverkade av LSD. Samtidigt som vissa delar av hjärnan började samverka, kunde forskarna även se att andra delar, som normalt är kopplade till varandra, blev mer ”fria”.

Detta skulle kunna förklara den känsla av att befinna sig i en annan dimension, och en särskild känsla av samhörighet med omgivningen och universum, som också är just ett av LSD:s kännetecken.

Hoppas på framtiden

David Nutt, en av forskarna bakom studien och tidigare rådgivare till den brittiska regeringen, säger till Guardian att han väntat på den här stunden i 50 år.

– Det här är för neurovetenskapen vad Higgspartikeln var för partikelfysiken. Vi visste inte hur djupgående de här effekterna var. Det var för svårt att ta reda på, forskare har antingen varit rädda eller så har de inte orkat försöka ta sig förbi de enorma hindren som funnits för att kunna genomföra den här studien.

Nu hoppas forskarna att resultaten ska leda till att LSD, och liknande preparat, i framtiden kan användas för att behandla psykiska sjukdomar.

Det handlar framförallt, enligt David Nutt, om sjukdomar där drogen genom sina effekter på kopplingar mellan olika delar av hjärnan skulle kunna hjälpa personen ur destruktiva tankemönster, som vid depressioner och beroende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.