Taurin gör att möss lever längre och att äldre rhesusapor blir piggare. Dessutom finns ett samband mellan låga taurinnivåer och ohälsa hos människor visar ny forskning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Låga nivåer av taurin är också förknippade med fetma, typ 2 diabetes och inflammation hos människor” säger näringsfysiologen Henning Wackerhage i videon. Foto: Columbia University Irving Medical Center

Upptäckt: Aminosyran som bromsar åldrandet

Uppdaterad
Publicerad

Möss som har fått tillskott av aminosyran taurin har visat sig bli både friskare och leva längre.

– Mössen fick omkring tio procent längre livstid jämfört med de som inte fick tillskott, säger forskaren Vijay Yadav.

En tusendel av kroppsmassan hos alla flercelliga djur består av taurin. Det är en aminosyra som har flera viktiga funktioner i kroppen, men till skillnad från andra livsnödvändiga ämnen är taurin inget vi behöver tillföra i kosten.

En ny studie visar att mängden taurin i blodet minskar kraftigt när vi blir äldre. Äldre personer har 80 procent lägre koncentration av taurin i sitt blod än vad yngre har.

Samma nedåtgående kurva syns hos både möss och maskar.

– Vi vet inte exakt när minskningen börjar, eller varför, säger Vijay Yadav. Han är biolog och genetiker vid Columbia University i New York och har genomfört studien som publiceras i Science.

Piggare och mindre ängsliga

Frågan är om minskningen är en naturlig effekt av åldrande, eller om djuren åldras för att taurin-nivåerna blir för låga.

– Vi har kunnat visa att det finns ett direkt orsakssamband. Minskande nivåer av taurin gör att djur åldras.  

När Vijay Yadev gav äldre möss tillskott av taurin blev de betydligt piggare än de möss som inte fått något.

– Mössen såg yngre ut, de blev smalare, bentätheten ökade, de fick ökad muskelstyrka och verkade mindre ängsliga, säger han.

Dessutom fick mössen tio till tolv procent längre livstid än kontrollgruppen som inte fått taurin. Nu vill forskarna bakom studien undersöka om aminosyran har samma positiva egenskaper hos människor.

Risker med taurin

Taurin är en vanlig ingrediens i energidrycker som har funnits på marknaden i 40 år och man vet att överdriven konsumtion kan ge störningar i hjärtrytmen. Mia Ericson är professor i beroendemedicin vid Göteborgs universitet och hon har forskat just på taurin. Hon ser risker:

– Man vet inte alltid själv hur känslig man är för störningar i hjärtrytmen, och hur det påverkar äldre vet vi väldigt lite om.

Så påverkar taurin möss, apors och människors hälsa – se mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.