Foto: Forskningen är gjord med VR-glasögon där försökspersonerna fåtts att beskåda sin kropp ”utifrån”.

Utanför kroppen minns vi sämre

Uppdaterad
Publicerad

Vår förmåga att minnas påverkas av hur vi uppfattar vår egen kropp. Om vi luras att tro att vi befinner oss utanför kroppen, minns vi sämre.

Med hjälp av en skådespelare och så kallade virtual reality-glasögon kan forskare vid Umeå universitet och Karolinska institutet konstatera att det finns en koppling mellan vår kroppsuppfattning och vår förmåga att minnas.

85 studenter fick genomgå fyra muntliga förhör. För att göra dem extra minnesvärda var examinatorn en excentrisk professor, spelad av skådespelaren Peter Bergared. Två av förhören upplevdes som vanligt, från den egna kroppen. Vid de två andra, däremot, upplevde studenterna en illusion av att de befann sig utanför kroppen, skapad med hjälp av virtual reality-glasögon.

En vecka senare fick de genomgå minnestester. Det visade sig att studenterna kom ihåg de ”utomkroppsliga” förhören betydligt sämre. Detta trots att de svarat lika bra på frågorna och upplevde samma stressnivå.

Bilder av hjärnan visade även en lägre aktivitet av ett område i tinningloben, som man vet har en koppling till så kallade episodiska minnen.

”Kunskapen kan ha betydelse för framtida forskning om minnesstörningar vid olika psykiatriska tillstånd”, säger Loretxu Bergouignan, en av forskarna bakom studien.

Studien publiceras i veckans nummer av tidskriften PNAS.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.