Vaccinet utnämns till årets forskningframsteg

Uppdaterad
Publicerad

2020 var ett händelserikt år, inte minst på vetenskapsfronten. Nobelveckan hölls för första gången digitalt. Samtidigt samarbetade forskare från hela världen för att utveckla ett vaccin med rekordfart. Här sammanfattar vi några av de största vetenskapsupptäckterna från året som gått.

Varje år väljer den amerikanska vetenskapsakademiens tidskrift Science tio vetenskapliga upptäckter, varav en hamnar på första plats som årets genombrott. 

Vaccinet

Årets genombrott är enligt Science det rekordsnabba framställandet av vaccin mot covid-19. Resurserna som har lagts på ett öppet samarbete mellan företag och forskare är unikt. Aldrig tidigare har så många vaccin från olika företag utvecklats och distribuerats så snabbt.

Gensaxtekniken

Nobelpriset i kemi gick till Emmanuel Charpentier och Jennifer Doudna för gensaxtekniken Crispr-Cas9. Det är ett verktyg som gör det möjligt att klippa och ändra i dna-molekyler,vilket ger hopp om att kunna bota sjukdomar som idag saknar behandling. I år genomfördes de första lyckade försöken på två patienter med ärftlig blodsjukdom.

Fåglar är smartare än vi tror 

I år fick vi även bevis på att  fåglars hjärnor liknar däggdjurs. Trots att fåglars hjärnor är väldigt små har deras nervbanor en liknande struktur som hos däggdjur. Det såg en tysk forskargrupp som analyserade 3D-bilder och nervceller från duvors och ugglors hjärnor. Upptäckten ger ytterligare en förklaring till varför fåglar klarar av uppgifter som kräver högre kognition, såsom problemlösning och att planera sin tid.

Äldsta konsten på jägare

För tre år sedan upptäcktes grottkonst på den indonesiska ön Sulawesi. Grottmålningarna föreställde vad man tror är människor som jagar djur med spjut och rep. I december förra året analyserades mineraler från målningarna som daterades till för 44 000 år sedan. Det gör grottmålningarna till den äldsta figurativa konsten, det vill säga konst som föreställer föremål och inte abstraktioner. 

Läs mer om årets stora vetenskapsupptäckter i artikeln som är publicerad i Sciencemag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.