Att skogar binder koldioxid vet vi. Nu har ekonomer på Internationella valutafonden (IMF) räknat på valars förmåga att göra samma sak.
– Valarna är havens träd, säger Ralph Chami, ekonom på IMF. Att rädda valarna betyder inte att vi räddar klimatet, men parat med andra strategier för koldioxidinfångning, kan de ingå i en global plan för att rädda vår planet.
Fångar mer koldioxid än 1000 träd
Genom att ta upp och förvara koldioxid i sina kroppar, binder en stor val 33 ton koldioxid under sin livstid, enligt analysen. Det är mer än 1 000 träd. När valen dör, sjunker den ner till havets botten och tar med sig den lagrade koldioxiden ut ur atmosfären i hundratals år.
Men valarnas värde för planeten stannar inte där. Forskare har upptäckt att överallt där valar finns, ökar mängden växtplankton. Valarnas avföring, som innehåller stora mängder järn, kväve och fosfor, är det perfekta gödningsmedlet för växtplankton.
Växtplankton tar upp koldioxid
Växtplankton bidrar med ungefär häften av allt syre i vår atmosfär. När planktonen producerar syre fångar de upp lika mycket koldioxid som fyra Amazonasregnskogar, enligt IMF:s analys. Ju fler valar, desto mer växtplankton och större upptag av koldioxid.
– Havet och allt marint liv spelar en central roll i att stabilisera jordens klimat. Forskningen om valars förmåga att ta upp koldioxid är i sin linda och vi behöver mer kunskap. Men konceptet visar att naturens lösningar på klimatförändringarna kan vara en del i klimatpolitikens verktygslåda, säger Steven Lutz, programchef på den norska forskningsstiftelsen GRID-Arendal.
Valarnas värde i kronor och ören
Jordens evolution har skapat många smarta naturliga processer för upptag av koldioxid. Ralph Chami och hans kolleger tog fasta på valarnas förmåga att lagra kol och öka produktionen av växtplankton. Med hjälp av priset på utsläppsrätter räknade de ut vad valarnas ”klimattjänster” är värda i reda pengar och la sedan till andra ekonomiska fördelar, som till exempel valturism. De kom fram till att var och en av havets jättar är värda cirka 20 miljoner kronor och att det globala beståndet av stora valar är värt hela 10 biljoner kronor för mänskligheten.
Bör ingå i Parisavtalets mål
Ekonomerna anser att valarnas skydd och överlevnad bör finnas med bland de mål som länderna som signerat Parisavtalet satt upp för att bekämpa klimatförändringarna.
Analysen publicerades i Finance and Development.
Spela klippet ovan för att se hur valarna fångar koldioxid i haven.
Ett nytt forskningsfält
Våra hav spelar en stor roll för att minska klimatförändringarnas effekter. De tar upp det mesta av den värme som uppstår på grund av utsläppen av växthusgaser och de tar också upp koldioxid. Hittills har haven tagit upp nära hälften av våra koldioxidutsläpp.
Det är ett relativt nytt forskningsfält att titta på naturliga processer hos marina däggdjur för att fånga upp koldioxid. Forskarna är bara i början av att förstå hur det marina livet kan bidra till att mildra klimatförändringarna. De har hittat nio koldioxidinfångande processer i haven. Valarna står för fyra av dem.
Många uppmärksammar marint liv som viktigt för klimatet
Under de senaste åren har institutioner och forskare erkänt vikten av att bevara valar och andra marina däggdjur för deras bidrag i kampen mot klimatförändringarna.
På Internationella valfångstkommissionens (IWC) möte 2018 godkände 41 av 71 nationer två resolutioner som lyfter fram den potentiella roll som valar kan spela för att binda koldioxid i haven.
Under FN:s havskonferens 2017 undertecknade över 100 forskare, miljöorganisationer och NGO:s ett frivilligt åtagande som erkänner valars och annat marint livs aktiviteter som viktiga klimatåtgärder.