Se mer om Vincent van Gogh och hans tavlor i Vetenskapens värld i SVT2 20:00 på måndag. Möt bland annat tavelförfalskare, och se den teknik som används för att stoppa dem.

Skyddslack förstör konstskatter

Uppdaterad
Publicerad

De klassiska gula färgerna i många av Vincent van Goghs målningar blir, till många konstälskares förtvivlan, brunare med tiden. En ny studie visar att en av bovarna i dramat är den lack som lagts på efter van Goghs död för att – ironiskt nog – skydda tavlorna.

Forskarna har undersökt färgen i den nederländske konstnären Vincent van Gogh’s målning Blommor i en blå vas. Med avancerad röntgenteknik har man lyckats titta in i tavlans minsta beståndsdelar.

Det visar sig att det har skett en färgförändring i gränslandet mellan tavlans färg och det skyddande lager med lack som ligger ovanpå. Där såg forskarna att det kemiska ämnet kadmiumoxalat gör den gula färgen mörkare och mattare.

– Det är i ett tunt tunt lager, bara någon mikrometer i bredd, som vi hittade det här ämnet som orsakar förändringen, säger Koen Janssen, en av forskarna bakom studien, till BBC.

Lack och färg har blivit ett

Färgförändringen blir en svår nöt att knäcka för konservatorerna på van Gogh-museet i Amsterdam där många av konstnärens verk hänger. För åtminstone i Blommor i en blå vas har färgen och lacken gått ihop och det skulle bli väldigt svårt att byta ut lacken utan att också ta bort en del av färgen.

Men Ella Hendriks, konservator på van Gogh-museet, är ändå glad över studiens resultat.

– Den här typen av information är väldigt värdefull för det lär oss att förstå vilket skick tavlorna är i och hur man på bästa sätt kan skydda dem.

Även färgen själv spelar roll

Det här är inte den första studien som har gjorts på färgförändringar i van Goghs tavlor. Förra året kom en annan förklaring till varför det gula i hans tavlor ändrat färg.

Då kom forskarna fram till att det var ämnen i färgen själv som har förändrats. På 1800-talet när van Gogh var aktiv använde man ofta kromgul färg för att måla gult, och det är just kromet i färgen som har förändrats kemiskt när det har utsatts för solljus.

Dessutom tror forskarna bakom den studien att det faktum att van Gogh gillade att blanda gult med vitt har påskyndat processen eftersom kromet då kommer i kontakt med barium och svavel.

Två olika processer

Klart är alltså att minst två parallella effekter gör att den gula färgen förändras.

Och kanske vänder sig den gode Vincent själv i sin grav. För visst känns det litet ironiskt att det är hans egen favoritfärg tillsammans med försöken att bevara hans konstverk som har skapat problemen.

Mer om studien:

Läs hela studien här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.