Igelkotten på bilden är inte Thorvald, som lyckades leva i 16 år innan han blev attackerad av en hund. Foto: Michael Probst/AP/TT

Världens äldsta igelkott hittad i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Danska Thorvald är den hittills längst levande igelkotten som forskare observerat, hela 16 år blev han, skriver The Guardian.

Thorvald levde nära staden Silkeborg i centrala Danmark innan han dog vid danska djurskyddets djurrehabiliteringscenter för vilda djur 2016, efter att ha blivit attackerad av en hund, en vanlig orsak till igelkottsdödlighet.

Den tidigare rekordinnehavaren tros vara en nioårig igelkottshona som identifierades på Irland 2014.

16-åringen var en av närmare 700 döda igelkottar som samlades in av 400 frivilliga som en del av den medborgarvetenskapliga forskningen. Man hittade även en 13-åring och en 11-åring, enligt forskningsrapporten publicerad i tidskriften Animals.

Kropparna skickades till forskare som räknade ut hur gamla djuren var genom att räkna tillväxtlinjerna i deras käkben, ungefär som att räkna trädringar.

Fakta om igelkotten

• En igelkott har cirka 6 000 taggar. Taggarna är till för att de ska kunna skydda sig mot rovdjur. När faran är framme rullar de ihop sig till taggiga klot.

• De har funnit i mer än 30 miljoner år.

• De är fridlysta i Sverige.

• Det finns cirka 30 000 igelkottar i Sverige.

• De är aktiva främst på natten.

• De tål inte laktos och ska därför inte dricka mjölk.

• De ligger i dvala på vintern.

Källa: SLU artdatabanken och Jägareförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.