Foto: John McConnico. Scanpix

Varmare klimat bra för mångfalden – på sikt

Publicerad

Att klimatförändringarna och den globala uppvärmningen skulle vara bra för djur och natur låter som ett dåligt skämt. Men brittiska forskare som analyserat fossil från de senaste 540 miljoner åren menar faktiskt att den biologiska mångfalden ökar när jorden värms upp.

Även om tidigare perioder med högre temperaturer på jorden ledde till att många arter dog ut så ökade ändå den biologiska mångfalden, eftersom ännu fler nya arter kom till, visar studien. Men evolutionen har sin gång – nya arter ska utvecklas under miljontals år för att den biologiska mångfalden till slut ska öka. För under tiden leder uppvärmningen till att redan existerande arter dör ut – så det gäller att uppvärmningen inte går för fort.

– Den globala uppvärmningen som sker snabbt har inte samma positiva effekt – eftersom förändringarna är för snabba. Dessutom har vi ju i Sverige många arter som är anpassade till ett kallare klimat och dessa arter gynnas ju inte av ”global warming”, till exempel många arter som är knutna till fjällen, myrar eller nordliga skogar, säger Åke Berg, professor på Centrum för Biologisk Mångfald, SLU.

Uppvärmningen sker för snabbt

Forskarna bakom studien understryker också att det är osannolikt att den nuvarande globala uppvärmningen, på kort sikt, skulle leda till ökad biologisk mångfald. Eftersom uppvärmningen sker i så snabb takt idag tror de tvärt om att fler och fler arter kommer att dö ut.

Studien bygger på en tidigare studie där man analyserade den biologiska mångfalden under de senaste 540 miljoner åren. Den studien visade att ett varmare klimat leder till minskad biologisk mångfald, vilket forskarna tyckte stämde dåligt överens med verkligheten idag.

– Resultaten var motsägelsefulla. Artrikedomen ökar ju närmare ekvatorn vi tittar – och där är det varmt. Och ändå framstod det i studien som att relationen mellan biologisk mångfald och temperatur skulle vara den motsatta, säger Alistar McGowan på University of Glasgow.

Rikare liv om miljontals år

Med bättre data till hands gjorde forskarna om analysen och den här gången stämde resultaten överens med hur relationerna mellan värme och artrikedom ser ut i naturen idag.

– När vi använde dessa nya data så fick vi en mer exakt bild av hur varmare temperaturer påverkar den biologiska mångfalden. Resultaten visade, precis som den tidigare studien, att varmare perioder leder till att fler arter dör ut och att fler nya arter kommer till. Men överlag ser det ut som att global uppvärmning gör att den biologiska mångfalden snarare ökar än minskar – på väldigt lång sikt, säger Peter Mayhew på University of York, som ledde studien.

Den nuvarande globala uppvärmningen kan alltså leda till en rikare biologisk mångfald, med nya spännande arter – men det handlar om miljontals år av evolution. Under tiden förväntar sig forskarna att många befintliga arter dör ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.