Det nya året lär ge oss en hel del intressanta nyheter inom vetenskap, forskning och teknik. Det handlar om nya tågtunnlar och kanaler, om nya rymdsonder, planer på rymd- eller flygturism, men också om piller mot solbränna och konstgjort blod.
I rymdverksamheten sker det saker: NASA:s sond Juno når planeten Jupiter i juli. En annan omskriven NASA-sond till Mars, InSight, skulle enligt planerna lyfta någon gång under mars månad. Tekniska problem med ett viktigt seismiskt mätinstrument har gjort att tidpunkten senarelagts, och det kan bli två års fördröjning. Den robot som landsätts ska genomföra den första ”läkarkollen” av planetens inre tillstånd.
En tredje sond, OSIRIS-Rex, planeras skjutas upp i slutet av 2016 för att två år senare nå en asteroid relativt nära jorden och 2023 återvända med prover från asteroiden.
Europeiska ESA skjuter också upp sonden ExoMars mot planeten Mars. Sonden ska kunna mäta spårgaser i Mars-atmosfären, t ex metan, vilket skulle ge antydningar om biologisk aktivitet på planeten. En europeisk landare (”Schiaparelli”) ska också ned på ytan.
Privat rymdflyg och rymdhotell
Och det amerikanska privata rymdföretaget SpaceX, som nyligen lyckades landa en raket i upprätt ställning, planerar sin första bemannade flygning under 2016.
En gammal bekant, den europeiska sonden Rosetta som flyger runt en komet, väntas avsluta sitt uppdrag i september. Det finns idéer om att låta Rosetta sluta sin karriär stående på kometens yta, så som dess lilla landare Philae gjort sedan ankomsten i november 2014.
En stjärnexplosion, supernova, kommer att synas någon gång under årets första månader. Det hävdar astronomer som arbetar med rymdteleskopet Hubble, och skälet till att de vågar förutsäga en supernova – som normalt inte kan förutsägas – är att de redan sett explosionen genom en så kallad gravitationslins och räknat ut att en del av ljuset ännu inte nått jorden. Men supernovan blir knappast synlig för oss nere på marken.
Rubriker har tidigare hävdat att ett första rymdhotell för turister påbörjas nästa år, men det verkar mer sannolikt att det dröjer ytterligare några år. Det handlar bland annat om ett ryskt företag som offentliggjort planer och utlovar till exempel ”smekmånad i omloppsbana” för det facila biljettpriset av drygt åtta miljoner kronor.
Ballong på hög höjd
Närmare jordytan: ballong-turism på hög höjd planeras för 2016, och resenärer ska kunna flyga upp till 30 kilometers höjd. Det är mer än dubbelt så högt som t ex trafikflyg över Atlanten och betraktas som ”nära rymden”. Det är visserligen 70 km kvar till den höjd där rymden anses börja, men turisterna lär få se en väldigt svartblå himmel över sig. Om man har drygt 600.000 kr över till en biljett.
Kanske kommer också det gigantiska ”Stratolaunch”-flygplanet att testflygas första gången under 2016. Det är byggt kring två Boeing 747-or och tanken är att man ska kunna starta rymdraketer från planet när det är i luften.
Och den som skulle vilja flyga själv får kanske se något användbart testas under 2016: en ryggsäck med liten flygmotor, så kallad jetpack. Ett nyzeeländskt företag har en fungerande version. Priset för en sådan väntas bli motsvarande 1,2 miljoner kronor, enligt företagets hemsida.
DNA från tre föräldrar
Under sommaren 2016 föds kanske de första brittiska barnen som härstammar från tre föräldrar. En teknik, kallad mitokondrie-ersättning, som medger att DNA från en tredje person förs in i samband med en särskild infertilitets-behandling godkändes i år i Storbritannien. Det blir inte de första barnen av detta slag, för några sådana har redan fötts, bland annat i Finland.
Kommer vi att kunna ta ett piller mot solbränna? Detta kan eventuellt dyka upp nästa år, efter lyckade tester med ett kemiskt ämne kallat gadusol som bland annat fiskar har, och som skyddar dem mot ultravioletta strålar.
Konstgjort blod kommer kanske att testas på människor under nästa år. 2014 rapporterades att forskare i Storbritannien lyckats komma på ett sätt att syntetisera mänskligt blod som är lämpligt för människokroppen.
Kanaler och tunnlar
Den nya Panama-kanalen öppnar i april, drygt hundra år efter den första. Utbyggnaden fördubblar kanalens kapacitet och tillåter passage av fartyg med nästan tredubblad vikt.
Den nya Gotthard-tunneln under Alperna i Schweiz invigs i juni och blir då världens längsta för järnvägstrafik, drygt 57 km.
Kina planerar något ännu större: en drygt 100 km lång järnvägstunnel under sundet mellan de stora halvöarna Liaodong och Shandong. Enligt vissa uppgifter skulle bygget kunna påbörjas under 2016.
Och så kan vi räkna med en rad nya prylar, bland annat nya headset för virtuell verklighet, röststyrda produkter och batterier som har längre livstid och laddas mycket snabbare. Det blir mer av ”sakernas internet”, uppkopplade hushållsprodukter. Drönarna kommer att bli bättre och kunna flyga efter GPS.
En inte särskilt vågad gissning är också att det blir nya it-angrepp och kapningar av datorer och i ökande omfattning även mobiler. Enligt en uppgift i höstas tillverkas nu 300.000 nya datavirus om dagen av robotar som gör någon liten förändring i ett redan existerande virus.