Under måndagen presenterade Karolinska Institutet sin nya utredning i fallet Macchiarini. Totalt sju forskare fälls för fusk, så kallad ”oredlighet i forskning”.
Samtliga har varit medförfattare till Macchiarinis artiklar, en av de fällda är Karl-Henrik Grinnemo, docenten och överläkaren som från första början slog larm om Macchiarini. Han är mycket kritisk till att han fälls – trots att han larmade.
– Nu ska man försöka rensa upp i detta genom att fälla visselblåsare som har identifierat oegentligheter och oredligheter i Paolo Macchiarinis forskning. Det är helt absurt, säger Grinnemo till SVT Nyheter.
Hedras av KI – men fälls ändå
Men KI:s rektor Ole Petter Ottersen anser inte att man ska läsa beslutet så som Karl-Henrik Grinnemo gjort.
– Vi är mycket tydliga på att vi hedrar visselblåsarna, men att blåsa i visslan friar inte från ansvar, säger Ottersen till SVT Nyheter.
Karl-Henrik Grinnemo har trots allt deltagit i en forskningsstudie och står som författare till en av de vetenskapliga artiklar som KI nu begärt ska dras tillbaka, resonerar man i sitt beslut.
Den fällde visselblåsaren menar dock att KI ägnar sig åt trakasserier. Den del han stått för, som medförfattare i en artikel, har i sig inte innehållit några felaktigheter.
– Det är ett institut som är fullt med repressaliekultur, säger Karl-Henrik Grinnemo.
Hur känns det att fällas för fusk, på ett personligt plan?
– Jag vet inte om man ska skratta eller gråta. Men man inser att Karolinska Institutet är ett fullständigt ruttet institut. Jag bedömer ändå att jag har tagit mitt ansvar, eftersom jag är en av de fyra visselblåsarna som gjort allt jag någonsin kunnat för att skipa rättvisa.
”Har mörkat”
Grinnemo tycker inte att KI-rektorn har visat några ansatser till att på allvar reda ut Macchiarini-skandalen.
– Man har under utredningen aldrig belyst den administrativa ledningsstruktur som låg till grund för att Paolo Macchiarini kunde rekryteras. Detta har man mörkat och aldrig tagit tag i, säger han.
Det påstående menar Ole Petter Ottersen, rektor vid Karolinska institutet, är helt felaktigt. KI har i sin utredning gjort en extremt noggrann analys, menar han. Efter denna analys har man kommit fram till att samtliga visselblåsare bör hedras, detta anser han också att man är tydlig med i.
– Men det är en grundläggande princip som gäller överallt, och det är att man kan inte undgå granskning och ansvar för oegentligheter i forskning, om man blåser i visslan i efterhand, säger Ottersen.
Detta har hänt i Macchiarini-skandalen
År 2010 rekryteras den världskände kirurgen Paolo Macchiarini som gästprofessor till Karolinska institutet.
Mellan 2011 och 2013 utförs transplantationerna med konstgjord strupe. Totalt görs tre transplantationer på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Ytterligare fem patienter opereras på andra sjukhus, bland annat i USA och Ryssland.
År 2013 visar det sig att sex av åtta patienter har avlidigt. Macchiarini får operationsförbud på thoraxkliniken på Karolinska sjukhuset.
2014 anmäler fyra läkare på Karolinska universitetssjukhuset kirurgen till Karolinska institutets rektor för att ha förvanskat operationsresultaten i flera vetenskapliga artiklar. En belgisk forskare anmäler också Macchiarinis artikel i läkemedelstidskriften Lancet.
På hösten 2014 publicerar tidningen New York Times flera artiklar om anklagelserna mot kirurgen. Nu inleder också Karolinska institutet en utredning och professor emeritus Bengt Gerdin utses för att göra utredningen.
I maj 2015 sänds ett reportage i SVT-programmet Uppdrag gransnkning där det bland annat avslöjas att Paolo Macchiarini misstänks för forskningsfusk.
I maj 2015 redovisar också den externa utredaren Bengt Gerdin åtskilliga fall av oredlighet i kirurgens artiklar. Det handlar framförallt om bristande överenskommelse med journaldata.
I augusti 2015 frias Paolo Macchiarini från misstankarna om forskningsfusk av Karolinska institutets rektor Anders Hamsten, även om han anses ha agerat oaktsamt. Macchiarinis forskartjänst förlängs.
I januari 2016 väcks frågetecken om stjärnkirurgens privatliv och felaktigheter i cv:t.
Den 13 januari i år sänder SVT-programmet Dokument inifrån det första programmet av tre om Paolo Macchiarinis operationer. Serien, som gjorts av journalisten Bosse Lindquist, heter Experimentet.
Den 3 februari 2016 tillsätter Karolinska sjukhuset en egen granskning av operationerna. Beslutet får stark kritik och Karolinskas ledning meddelar samma dag att det ska göras en extern granskning.
Den 4 februari meddelar rektor Anders Hamsten att Paolo Macchiarinis anställning inte ska förlängas.
Den 7 februari avgår Urban Lendahl som sekreterare för Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet och Nobelkommittén för fysiologi eller medicin. Han hade förespråkat en anställning av Macchiarini.
Flera krav ställs nu på att Karolinska institutets styrelse ska avgå.
Den 12 februari meddelas att operationerna ska granskas av professor emeritus i medicin, Kjell Asplund vid Statens medicinsk-etiska råd.
Den 13 februari meddelar Karolinska institutets rektor, Anders Hamsten, att han avgår.
Den 3 mars meddelar Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, att delar av Karolinska instiutets styrelse byts ut.
Den 23 mars meddelar KI att Paolo Macchiarini får sparken
Källor: SVT, TT, Dagens medicin och Sveriges Radio